Cum stimulam plantele de apartament sa infloreasca?

De ce infloresc plantele in natura? Pentru a se reproduce. Cum se reproduc plantele? Prin semintele din flori. De ce nu infloresc plantele de apartament? Deoarece au conditii propice de viata si nu au nevoie de a se reproduce, lipsa polenizarii. Ce putem face pentru a stimula plantele de interior sa infloreasca? Mai intai trebuie sa cunoastem de ce au nevoie plantele pentru a creste si ulterior sa infloreasca.

Cresterea si inflorirea plantelor sunt influentate de urmatorii factori:

  • Apa- este vitala, cand planta se apleaca sunt semne ca exista probleme legate de cantitatea de apa
  • Nutritia – majoritatea elementelor necesare sunt prezente in aer si pamant. Fertilizarea determina o crestere cu doar 6%. Atentie!!! Nu folosisti mai mult ingrasamant, deoarce poate ingreuna crestrea.
  • Lumina – planta are nevoie de suficienta lumina pentru fotosinteza
  • Oxigen si CO2 – plantele au nevoie de oxigen pentru a respira. Udarea excesiva elimina oxigenul din sol, ducand la putrezirea radacinilor. CO2 din atmosfera este utilizat pentru a produce glucoza.
  • Temperatura – trebuie sa fie aprox. 20℃. Daca sunt prea mari (>30℃) scade fotosinteza, daca sunt prea mici, incetineste cresterea, inflorirea, fructificarea.
  • Umiditatea aerului – daca este prea ridicata, va afecta negativ evaporarea apei, ceea ce duce la scaderea absortiei de apa si nutrienti prin radacini.Daca este redusa, planta planta poate prezenta semne de ardere, ducand la pierderea clorofilei.

 Trucuri pentru a face planta sa infloreasca:

  • lumina este extrem de importanta. Cu cat au mai multa lumina, cu atat vor inflori mai uşor. Plantele cu inflorire tarzie (cri­zantema, nerina, cactusul de Craciun, Poinsettia, kalanhoe) sau foarte precoce (azaleea, primula etc.) infloresc cand ziua este mai scurta decat noaptea. Speciile cu inflorire estivala (bougainvillea, muscata, stephanotis, alamanda, vio­leta, gloxinia) au nevoie de o noapte mai scurta decat ziua. Un aport de lu­mina artificiala garanteaza aparitia rapida a florilor.
  • temperatura diferita pe timpul noptii (15°C) fata de ziua (18-20°C) va determina inflorirea
  • este necesar sa mentinem plantele in conditii mai dificile (uscaciune, racoare) pentru a stimula inflorirea
  • este obligatoriu sa schimbi ghiveciul si pamantul florilor pe care le cumperi, deoarece ghiveciul in care le-ai achizitionat este unul “de tranzitie”.
  • pentru numeroase specii (orhi­deele, cacteele etc) este indis­pensabil un repaus vegetativ, cu opri­rea completa a cresterii. Udarile sunt mult diminuate si temperatura poate cobori pana in jur de 10°C.
  • solutia pentru stimularea infloririi trebuie sa contina potasiu si fosfor, responsabile pentru inflorirea plantelor
  • pentru a inflori plantele cu bulbi (amarilis, ciclamen, HaemanthusSprekelia) este necesaraca dupa inflorire, planta sa fie pastrata fara apa, intr-o incapere racoroasa.
  • in cazul plantelor monocarpice (care infloresc o singura data in viata: bana­nierul, bromeliacee, agave, palmieri, bambus), pentru a stimula inflorirea exemplarelor adulte este nevoie de prezenta etilenei, gaz ce stimuleaza inflorirea. Se poate obtine prin vestejirea unui mar taiat in bucati.

 Solutii eficiente care vor stimula inflorirea plantelor

  1. Suplimente minerale complexe lichide comercializate in magazinele specifice. Concentratia trebuie sa fie de 1,5-2 ori mai mica decat cea indicata pe eticheta. Ingrasamantul principal este complexul NPK. Azotul (N) este in cantitate mica, predomina potasiul (K) si fosforul (P).
  2. Infuzia de mere un mar in 2 L apă, infuzare 2 zile. Infuzia contine fier, fosfor, potasiu si alte elemente nutritive benefice pentru florile de interior.
  3. Acidul boric − stimulator universal de inflorire al plantelor de interior. acidul boric este cel mai potrivit pentru pulverizarea plantelor, nu la radacini. 1 gr. acid boric la 1 L apă. Cel mai bun moment pentru pulverizare este dimineata devreme sau seara, pentru a evita arderea plantei.
  4. Infuzia de cenusa de lemn – ingrasamant natural pentru plantele de interior. Toate ingrasamintele se aplica la radacini doar cand pamantul din ghiveci este umed. Cenusa contine in principal calciu (un bun stimulator de crestere), potasiu si fosfor (necesare pentru toate procesele vitale ale plantelor, in special pentru inflorire) siliciu si magneziu (rol important in stimularea infloririi). Se repeta la fiecare 2 saptamani.
  5. Infuzie din coajă de banane Coaja de banana este o sursa de potasiu (78 mg/g) si mangan (76 mg/g) – două minerale foarte importante. Alte minerale prezente sunt sodiul, calciul si fierul. Infuzia se pregateste din o coaja proaspata a unei banane intr-un recipient cu apa (la 1L apa + 1, 2 coji).

ATENTIE!! Nu uitati sa udati in prealabil florile, in caz contrar, puteti arde sistemul radicular al plantelor.

Greseli ce pot duce la intarzierea infloririi plantelor :

  • Taierea in afara sezonului pot deterioara plantele
  • Alegerea unor plante firave – chiar si plantele anuale, care ar trebui sa izbucneasca intr-o explozie florala inca din primul an au nevoie de cateva luni de viata pentru a ajunge la maturitate. Plantele perene si bianualele isi intarzie inflorirea cu cel putin un an. Poti scapa de acest neajuns daca alegi sa cumperi plante mature care odata transplantate in gradina ta vor inflori din primul sezon.
  • Expunerea incorecta la soare, toate plantele au nevoie de lumina pentru a-si realiza procesul de fotosinteza si a se maturiza.
Facebook