Ce sunt daunatorii plantelor?
Daunatorii plantelor reprezinta insecte acarieni, gasteropode, pasari, rozatoare care se hranesc cu plantele cultivate producand pagube asupra plantei prin atacul lor. Au fost identificati numerosi daunatori in functie de specia pe care o ataca (daunatori ai livezilor, ai viilor, ai culturilor de câmp si legumicole, ai padurilor). In cazul plantelor de apartament, numarul daunatorilor este limitat, dar atacurile lor sunt adeseori foarte rapide si violente. Daunatorii plantelor de apartament apar datorita caldurii excesive sau a umiditatii mari.
Cateva exemple de daunatori ai plantelor de interior
- Afidele (paduchii de plante) ataca un numar mare de specii de plante, inclusiv legume. Sunt insecte cu corpul moale, transparente, verzi gri, maro, roz, sunt localizate pe partea inferioara a frunzei. Inteapa frunzele sau petiolul infingand trompa in vasele de transport si sug seva plantelor. Frunzele atacate se ingalbenesc si se usuca. In locul vatamat apare asa numita „roua de miere”, substrat de crestere pentru fungi (Capnodium salicinium sau fumagina) care provoaca innegrirea frunzelor sau fructelor afectate sau furnici
- Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este o insecta polifaga, ataca numeroase specii de legume, dar si plante de interior. Adultii si larvele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si lastarii. In urma atacului frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.
- Paduchii lanosi sunt insecte foarte mici, se intalnesc in colonii largi sub forma de ciorchini pe tulpina, fata interioara a frunzelor, migrand si in pamant, fixandu-se de radacini. Atacul puternic conduce mai intai la ofilire, ingalbenire, caderea frunzelor, la moartea plantei.
- Paduchele testos se fixeaza de-a lungul nervurilor pe frunze, pe lastari si tulpini, acoperindu-le, plantele atacate se usuca. Caldura si umezeala din camera favorizeaza dezvoltarea insectei
- Tripsul (Thrips) este polifag, se inmulteste rapid in incaperi inchise, calduroase, umede. Larvele foarte mici, galbene inteapa frunzele, apar pete mici, albe-argintii, tesuturile se usuca. Florile sunt patate, distorsionate, cresterea este stopata. Prefera begonia, crotonul, cercelusul.
- Paianjenii (Tetranychis, Rhizoglyphus) sunt polifagi, frecvent intalniti in caz de seceta sau cand plantele nu primesc suficient aer curat. Depun oua pe partea inferioara a frunzelor Fata superioara a frunzelor incepe sa se pateze cu puncte mici galbene care devin albicioase, transparente şi frunzele cad prematur. Se formeaza o panza de paianjen intre frunze si lastari.
- Viermele radacinilor (Heterodera marioni) ataca majoritatea plantelor ornamentale, sunt foarte mici (1.2-1.5 mm). Ataca radacinile plantei pe care se formeaza numeroase nozoditati (unde se dezvolta larvele). Planta stagneaza in crestere, frunzele se ingalbenesc, se vestejesc, se usuca si mor.
Combaterea daunatorilor
Atentie alegeti solutiile in functie de fiecare tip de daunator in parte.
Exista doua feluri de combatere:
- chimica (cu produse de contact si produse sistemice)
- bio exista numeroase metode de combatere a daunatorilor prin metode prietenoase cu mediul ambient. Citeste si: http://ingrijireaplantelor.ro/solutii-bio-de-combatere-a-bolilor-si-ingrijire-a-speciilor-de-plante-de-apartament-si-interior/
Sfaturi utile pemtru combaterea daunatorilor
- ai grija sa uzi florile doar dimineata
- evita sa le atingi frunzele sau florile cu apa
- adauga apa doar la radacini
- nu exagera cu fertilizarea deoarece poate duce la aparitia daunatorilor
- este indicat sa faceti un dus frunzelor cel putin o data pe luna folosind un jet fin, destul de puternic pentru a desprinde ouale si larvele. A se insista asupra partii inferioare a frunzelor. A se inveli pamantul (pentru a nu patrunde in pamant). Faceti apoi un tratament preventiv cu insecticid.