De ce sufera plantele de interior?

Pentru ca o planta sa se dezvolte armonios nu este necesar doar sa ii asiguram conditiile de mediu primordiale (sol, lumina, apa), ci trebuie sa le si ingrijim. Astfel, este necesar sa inlaturam florile uscate, sa taiem crengutele care nu au crescut frumos, sa stergem frunzele de praf, sa stimulam ramificarea si infloririea, sa combatem daunatorii, sa le fertilizam.

Motivele pentru care plantele de interior nu se dezvolta bine, ajungand pana la ofilire si moarte, sunt numeroase. Acestea pot fi reprenzentate de lumina, umiditate, sol, daunatori, etc. Fiecare planta are nevoile sale specifice:

 • Apa – este un factor important in cresterea unei plante. Udarea plantelor este primul motiv ce duce la moartea plantelor. Prea multa sau prea putina apa poate determina moartea plantei fie prin putrezirea radacinilor fie prin neputinta preluarii substantele minerale. Pentru a salva o planta cu radacini putrede, este nevoie de replantarea acesteia intr-un nou sol dupa ce radacinile au fost curatate.

 • Drenaj necorespunzator – ghiveciul trebuie sa aiba intotdeauna gauri de drenaj.

 • Solul – majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in soluri luto-nisipoase, afanate, bogate in humus.

Citeste si: http://ingrijireaplantelor.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-solul-plantelor

 • Lumina – cantitatea necesara difera de la specie la specie. Plantele decorative prin flori au nevoie de mai multa lumina decat plantele decorative prin frunze.

 • Plantarea – prea adanca poate determina probleme cu absortia oxigenului din sol la nivelul radacinilor, plantele sufocandu-se.

 • Replantarea – in functie de specie.

 • Fertilizarea – plantele de interior au nevoie de fertilizare in mod regulat. Daca apar frunze galbene, iar cresterea incetineste ar putea fi semne ale lipsei diverselor substante  minerale in sol.

Citeste si:http://ingrijireaplantelor.ro/nutrienti-esentiali-pentru-cresterea-plantelor

 • Daunatori – in cazul aparitiei acestora, planta se spala cu apa calda si un sapun insecticide.

Citeste si: http://ingrijireaplantelor.ro/solutii-bio-de-combatere-a-bolilor-si-ingrijire-a-speciilor-de-plante-de-apartament-si-interior/

Ce putem face daca observam ca o planta se ofileste/moare?

Etapele salvarii unei plante de la moarte:

 1. Taie frunzele ofilite/moarte (taie frunzele afectate cu foarfeci mici si foarte ascutite. Atentie la mugurii mici din acestia vor creste noile frunze sanatoase).

 2. Verifica tulpinile (daca tulpina este ofilita, se tie in partea de sus putin cate putin si se verifica daca este moarta. In momentul in care tulpina este verde in interior se opreste taierea).

 3. Verifica nivelul de umiditate din casa ta (daca solul plantelor este mereu uscat, inseamna ca nivelul de umiditate din casa este extrem de redus).

 4.  Adauga substante nutritive.

Ce trebuie sa stim inainte de a cumpara o planta?

Inainte de a cumpara o planta trebuie sa aflam daca conditiile din apartament corespund cu cerintele plantei.

Pasul 1. Cunoasterea nevoilor plantei. Intelegerea nevoilor plantei reprezinta cel mai important pas in dezvoltarea sa armonioasa. Exista 4 categorii de plante, grupate in functie de nevoia de apa:

  • Plante ce necesita udare continua (foarte putine specii de plante apartin acestui grup: Acorus, Azaleas, Cyperus).

  • Plante ce necesita umiditate continua (majoritatea speciilor de plante cu flori: Poinsettias, Tulips, Cyclamen)

  • Plante ce necesita uscarea solului intre 2 udari consecutive (majoritatea plantelor ornamentale prin frunze: ferigi, Begonia Rex etc)

  • Plante ce necesita sol uscat in timpul iernii (Cactusii si suculentele)

Pasul 2. Sa stii cand sa uzi. Cel mai bun mod de a descoperi cand plantele au nevoie de apa este sa verifici suprafata solului. Verifica zilnic in lunile de primavera – vara si saptamanal ierna. Pune degetul in sol la adancimea unghiei, daca varful degetului ramane uscat, este nevoie sa uzi planta.

Pasul 3. Cum se uda planta. Cea mai buna metoda de udare este utilizarea unei tulumba cu gat lung. Udarea se face prin introducerea tulumbei sub frunze, se uda incet, constant astfel incat planta sa poate absorbi apa. Daca se toarna apa repede, aceasta se va scurge repede prin gaurile de drenaj, radacinile neavand timp sa absoarba apa necesara. Atentie!! Nu udati planta cand este in plin soare. Specii precum violetele africane, GloxiniaCyclamen au nevoie sa fie udate prin imersare intr-un vas adanc cu apa.

Pasul 4. Ce tip de apa este cel mai bun. Cea mai buna apa pentru udat plantele de interior este apa de ploaie. In lipsa acesteia se poate utiliza si apa distilata sau apa de chiuveta pastrata la temperatura camerei.

Pasul 5. Cat de des trebuie udata planta. Udarea plantei variaza in functie de specie si de conditiile de mediu din interior. Ca o regula, cu cat este mai mare suprafata frunzelor si ritmul de crestere, cu atat si nevoile plantei pentru apa cresc. Iarna nevoia de apa scade, primavera si vara udarea se realizeaza aproape zilnic. Cand temperatura si intensitatea luminoasa creste, creste si nevoia de apa.

Bibliografie

growediblewalls.com

Facebook