Germinarea semintelor

Germinarea semintelor reprezinta un proces fiziologic de trecere a unui germen de la viata latenta la viata activa, ducand la formarea unei plante noi.

Pregatirea semintelor pentru germinare:

  • Dezinfectia semintelor este necesara daca semintele provin din gospodaria proprie. Semintele din comert sunt de obicei tratate. O metoda de dezinfectare este tratarea cu caldura (semintele se pun intr-un saculet, se introduc intr-un vas cu apa incalzita la o anumita temperatura si o anumita perioada de timp, care difera in funcţie de specie). Dupa dezinfectie, semintele se scot din saculet si se intind pe o hartie ca sa se raceasca.
  • Umectarea semintelor inainte de plantare
    • este un truc vechi pe care multi gradinari noi o ignora
    • creste rata de germinare
    • ajuta semintele sa incolteasca mai repede prin creerea umiditatii in jurul semintelor, inmuierea cojii semintelor si eliminarea factorilor inhibitori ai germinarii (care nu permit germinarea in conditii improprii, spre exemplu in fruct)
    • semintele ce necesita inmuiere sunt semintele mari, incretite, cele cu invelisul exterior tare (dovleci, porumb, fasole, mazare, sfecla, castraveti, floarea soarelui etc.).
    • semintele mici nu necesita inmuierea (salata verde, ridichi, morcovi, spanac, telina etc).
    • semintele se pun intr-un vas cu apa fierbinte (30℃) de la robinet pentru 8- 24 ore, nu mai mult de 48 ore. Unele seminte prefera apa mai fierbinte, altele mai rece. In cazul unor specii, exista recomandari de a se inlocui apa cu solutii acide (ceai slab sau cafea) in cazul speciilor de plante a caror seminte sunt raspandite prin intermediul pasarilor, animalelor. Dupa inmuiere, semintele trebuie plantate imediat in sol umed.
    • temperatura substratului trebuie sa fie constanata (22-26℃), in functie de fiecare specie.
    • nu inmuiati semintele daca prognoza meteo anunta ploaie in ziua respectiva, altfel, semintele se vor inmuia prea mult, iar solul va fi compactat.
    • semintele mari si mai dure necesita uneori scarificare (zgarierea teacii cu o pila dar nu perforare).
  • Incoltirea fortata se face imediat dupa umectare, semintele umflate se mai tin 2-3 zile la temperatura camerei pentru a se usca (dar se stopesc cu putina apa), timp in care le crapa coaja si pot chiar sa incolteasca, dupa care se seamana in rasadnite si se uda.
  • Calirea semintelor se aplica la culturile timpurii, pentru ca rasadurile sa reziste mai bine la frig. Calirea se face imediat dupa umectare, consta in tinerea semintelor la cald (temperatura camerei) timp de 24 de ore şi apoi la rece (1-4°C) pentru alte 24 de ore.
  • tratamente de stimulare a germinarii semintelor – reprezinta combinatii de macro si microelemente, aminoacizi, fitohormoni, substante organice specifice si vitamine. Efectul acestora este de a crestere energia germinativa (procent al semintelor germinate intr-un timp dat) si de a uniformiza culturile.

Motive pentru care semintele nu germineaza:

  • semintele sunt prea vechi – in pricipiu, cele mai multe seminte sunt viabile ani la randul, daca sunt depozitate in conditii optime.
  • introducerea semintelor prea adanc in sol – semintele trebuie acoperite cu un strat subtire de sol afanat. In cazul in care sunt introduce prea adanc in pamant sau acoperite cu prea mult pamant, este posibil ca ele sa nu aiba forta necesara pentru a razbate la suprafata, iar in final mor. Intotdeauna verificati specificatiile de pe ambalaj, pentru a fi siguri ca semintele vor da nastere unor noi plante viguroase.
  • alegerea solului nepotrivit – daca solul este argilos, greoi, va impiedica semintele sa se dezvolte in plante noi. Este recomandat sa alegemi un sol usor, fertil, imbogatit cu humus, care se aeriseste optim si permite semintelor sa respire.
  • temperatura din sol este prea mare sau prea mica majoritatea semintelor au nevoie de o tempratura constanta intre 21 – 24℃ in sol. In cazul in care temperatura este mai mica sau mai mare, semintele vor germina greu sau deloc.
  • udarea prea mult sau prea putin a soluluisemintele au nevoie de un sol umed in permanenta pentru a putea absorbi substantele nutritive si pentru a se dezvolta. Este bine sa udati semintele puse la germinat de 2 ori pe zi (dimineata si seara), cu apa la temperatura camerei (nu rece deoarece va scadea temperatura din sol)

Bibliografie

  • Wigmore Ann, 2016, Cartea semintelor germinate. Editura Adevar divin, 144 pp.
  • Revista Lumea Satului nr. 16, 2016: 14-16
  • agro-tv.ro
Facebook