Gheata – aliat al plantelor?

Gheata este forma solida a apei care se formeaza atunci cand temperatura acesteia scade sub punctul de inghet.

Gheata are o relatie speciala cu plantele, deoarece poate influenta cresterea si dezvoltarea lor in diferite moduri. Poate fi folosita pentru a contura si a proteja radacinile plantelor in timpul iernii, pentru a le mentine in siguranta de inghet. Deasemnea, gheata poate avea si efecte negative asupra plantelor, cum ar fi distrugerea lor prin inghet sau ruperea frunzelor si tulpinilor fragile.

De aceea, este important sa se monitorizeze si sa se gestioneze corect prezenta ghetii in jurul plantelor, pentru a asigura sanatatea si dezvoltarea lor optima.

Cuburile de gheata

 • pot fi folosite vara pentru a ajuta plantele sa ramana hidratate si protejate de caldura extrema, reprezentand o metoda utila de udare, mai ales in cazul persoanelor care au tendinta de a suprauda plantele
 • asigura o eliberare lenta si constanta a apei, ceea ce poate preveni supraudarea plantelor
 • plasarea un cub de gheata in ghiveciul unei plante sau langa radacinile ei, poti mentine solul si radacinile reci si umede, ceea ce este benefic pentru multe plante, in special pentru cele care prefera solul umed
 • se folosesc pentru a preveni supraincalzirea plantelor in sere sau pe terase expuse la soare puternic
 • se pot folosi ca un remediu rapid pentru a revigora plantele care au fost expuse la caldura excesiva sau care par ofilite.

Este important sa nu exageram cu cantitatea de gheata folosita si sa monitorizam atent starea plantelor pentru a evita efectele negative ale unui exces de udare.

Printre efectele pozitive ale utilizarii ghetii la plante, putem enumera:

 1. Stimularea cresterii plantelor: Plantele expuse la cuburi de gheata pot beneficia de o crestere mai rapida din cauza temperaturii scazute care le stimuleaza metabolismul.
 2. Absorbtia nutrientilor: Gheata topita poate ajuta la impingerea nutrientilor in sol, facilitand accesul plantelor la substantele nutritive necesare pentru crestere.
 3. Reducerea stresului termic: In zilele caniculare, cuburile de gheata pot fi folosite pentru a raci solul si a proteja radacinile plantelor impotriva stresului termic.
 4. Intarzierea infloririi: Plantele care au nevoie de o perioada de frig pentru a inflori pot beneficia de expunerea la cuburi de gheata, care imita conditiile de iarna.
 5. Combaterea bolilor si daunatorilor: Gheata poate fi folosita ca o modalitate naturala de a lupta impotriva bolilor si daunatorilor care afecteaza plantele, precum insectele si fungi care sunt sensibile la temperaturi scazute.

In principiu tratamentul cu gheta se poate folosi la aproape toate speciile de plante, aplicandu-se in special la:

 • suculente
 • plante de interior cu nevoie redusa de apa (plantele ZZ, Pothos)
 • plante care prefera un mediu umed (ferigi sau plantele de bambus)

In cazul speciilor de plante ce nu tolereaza bine temperaturile scazute (plantele tropicale, plantele cu radacini sensibile) este recomandata utilizarea unei bariere (o bugata de material, mulci, etc) intre cuburi si sol pentru a evita efectele negative realizate de socul termic direct asupra radacinilor.

ATENTIE!!

 • se folosesc cuburi de gheata mici pentru a reduce riscul de soc termic.
 • nu se pune gheata direct pe radacini sau pe tulpinile plantei.
 • Se va monitoriza planta.
 • ghivecele trebuie sa aiba un drenaj adecvat pentru a preveni acumularea de apa la baza lor.

 

 

Facebook