Ingrijirea Cactusului de Craciun, Craciunita (Schlumbergera truncata) – Planta populara de Craciun

Cactusul de Craciun, Craciunita (Schlumbergera truncata) – Planta populara de Craciun face parte din familia Cactaceae este o planta erbacee perena, suculenta, cu flori stralucitoare de culoare rosie. Este o specie originară din Brazilia. Exista varietati cu flori albe, roz, galbene sau purpurii. Infloreste de Craciun sau toamna tarzie. Planta înflorește doar dacă timp de câteva luni nu este mutată din poziția inițială, de aceea este supranumită ”Nu Mă Deranja”. In timp (5-10 ani), crengutele se lemnifica la baza, luand aspectul unui arbust bine ramificat. La o luna după ofilirea florilor, se poate cosmetiza astfel incat sa se poata dezvolta sub formă de arbust. Are proprietati de a purifica aerul din spatiile inchise.

Inmultire: in perioada martie – aprilie, prin butasi. Suprafata sectionata va fi lasata sa se usuce cateva ore. In 4 – 6 saptamani, ar trebui să prinda radacini. Se incepe fertilizarea dupa cresterea primului segment nou.

Boli si daunatori: paianjanul rosu, afide, mucegaiul, putregaiul la nivelul radacinilor etc.

Ingrijire: are nevoie sa fie pusa langa o fereastra orientata inspre est. Temperatura ideala pe tot timpul anului este de 15 – 18°C. Nu se aseaza in apropierea surselor de caldura. Planta rezistă bine la temperaturi de până la -10° C. Vara poate sta afara, la umbra, udata in fiecare zi. Are nevoie de multa apa, nu se adapteaza bine in conditiile unui sol uscat. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor. Udarea plantei se face moderat, când pamantul se usuca puțin la suprafața. Vara, cand temperaturile sunt ridicate, planta poate fi udata abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze. Fertilizarea se face de 2-3 ori vara. Are nevoie de substrat special preparat pentru cactuși. Substratul poate fi creat din straturi din pământ de grădină si nisip. Planta are nevoie de schimbarea substratului la 2-3 ani, iar replantarea trebuie făcuta primavara. „Reinflorirea” – imediat dupa ce a inflorit, planta are nevoie de o perioada in care sa stea in temperatura mai scazuta, (10°C.). In aceste perioada, solul se uda putin, sa fie cat de cat umed si se opreste fertilizarea. Cand incepe sa infloreasca, planta trebuie sa fie pusa intr-un loc in care sa se alterneze temperatura intre 10 – 18°C si o fotoperioada de 10 ore lumina pe zi, urmata de 14 ore intuneric total pentru o perioada de 4 – 6 saptamani de la ultima inflorire. Cand apar bobocii, planta trebuie pusa la o temperatura mai inalta.

Facebook