Ingrijirea plantelor – Inseticide

INSECTICIDE

Exemple de plante ce pot fi folosite ca insecticide naturale

  • Ardeiul iuteAfide: apa de ardei iute: 1 sapun (razuit) + 8 ardei iuti (tocati marunt), + 1L apa. 1 sticla cu pulverizator. Paianjeni: ardei iute macerat: se macereaza 250 g de ardei iute in 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care se dilueaza 15 ml din preparat in 4L de apa pentru tratament. Capuse, paduchi verzi, melci, limacsi: Ardei iute si pelin: 1 cana de ardei iuti +1 cana de frunze de pelin + 6 cani de apa. Mixati ardeii iuti cu pelinul si cu o cana de apa, adaugati 5 cani de apa si tineti pe foc pana da in fiert. Lasati sa fiarba incet timp de o ora apoi filtrati si folositi pentru pulverizare. ATENTIE! Acest lichid este foarte iritant, atat pentru ochi cat si pentru piele. Pentru o mai mare eficienta se adauga fulgi de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray) sau ulei de cocos (5 ml pentru fiecare litru de spray).

  • Alcool – Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda. Se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp. Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat (boia) intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool.

  • Amidon din cartofi – 30 g amidon de cartofi + 1250 ml apa calda + o lingurita de sampon natural. Amestecati amidonul de cartofi cu apa pana ce se dizolva complet. Puneti-l intr-un pulverizator, apoi adaugati samponul. Scuturati bine si stropiti plantele.

  • Busuioc – Infuzie: 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita, timp de o jumatate de ora, se raceste, se strecoara, se pulverizeaza direct pe plante.

  • Cartofgandacul de asparagus, diversi viermi si gandaci: Ceai din frunze de cartofi: se lasa sa stea peste noapte 2 cani de frunze de cartofi in aproximativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5L apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.

  • Cenusa de lemnmelci, insecte: se presara la piciorul plantelor. Este bogata in potasiu si fosfor.

  • Cimbrisorfluture alb, melci: infuzie: 150 gr cimbrisor usor zdrobit, in 5L de apa clocotita, o jumatate de ora. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

  • Cimbru – Protejeaza varza de atacul fluturelui alb, patarea bruna a frunzelor,vestejirea

  • CitriceAfide, gandaci lanosi, furnici – peste coaja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clocotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid.

  • Coada caluluiAfide, paianjenul rosu – infuzie (diluat cu cinci parti de apa) + macerat de urzica + sapun neutru (0,3 %).

  • Coada soriceluluiAfide, acarieni, psilide, tripsi: o cana de plante in aproximativ 0,5L apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se amesteca cu aproximativ 4L apa si 1 lingurita de sapun. Se aplica contra afidelorsi a altor insecte care sug seva.

  • CoriandruAfide, gandacul de Colorado, capuse: infuzie timp de o jumatate de ora, 150 g coriandru proaspat, tocat marunt, in 5L de apa clocotita. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

  • CrizantemaGandacul din colorado, paduchi de frunza, paduchi lanosi, tripsii si cicade: Se cultiva langa plantele cu nevoi de protectie.

  • FerigaPaduchele testos si lanos la pomii fructiferi: 1 kg de feriga, o zdrobim usor si o punem la macerat in 10L de apa, timp de cel putin 1 saptamana. Se acopera recipientrul si se agita o data la doua zile. Dupa 10 zile, se strecoara si se dilueaza 1: 10 cu apa in perioada de vegetatie si nediluat in repaus.

  • GalbeneleNematozi, melci: se planteaza intre rasadurile de rosii tine departe paduchii gandacul de asparagus, viermele care ataca fructul de rosiei, insecte care rod frunzele: 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5L apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun.

  • IederaMustele de pe morcovi, larve musca de carne: infuzie, timp de o jumatate de ora, 150 gr iedera proaspata, tocat mare, in 5L de apa clocotita. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

  • Lamaita Viermii de varza: infuzie, timp de o jumatate de ora, 150 gr lamaita proaspata, tocat mare, in 5 L de apa clocotita. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

  • Levantica – apara speciile de rosaceae de paduchii frunzelor, ciuperca monilia, Gandacul de Colorado

  • Mararul – atrage insectele care consuma paduchii de frunze

  • MentaFluturele alb: infuzie 150 g de menta taiata marunt in 5L de apa fierbinte. Afide – Spray de menta – se amesteca cu blenderul o cana de frunze tocate de menta cu o cana de frunze tocate de ceapa verde si cu o jumatate de cana de ardei iute tocat. Se adauga o jumatate de cana de apa. Amestecul rezultat se toarna in aproximativ 4 L de apa la care se mai adauga jumatate de cana de detergent lichid. Din acest amestec se ia cate o jumatate de cana si se dilueaza in 1L de apa.

  • Musetel – Spray anti-insecte: din plante o lingura de musetel salbatic tocat + o lingurita de ceapa verde tocata + o lingurita de virnant tocat, + 125 ml apa clocotita + 2-3 picaturi de sampon. Varsati apa clocotita peste ierburile tocate, acoperiti vasul si lasati lichidul sa se raceasca total. Strecurati, apoi varsati-l intr-un pulverizator de gradina. Adaugati samponul, scuturati bine, apoi vaporizati-va plantele.

  • NucFurnici: frunzele de nuc fierte in apa (lichidul). Varsati decoctul pe furnicar sau pe drumul furnicilor

  • PatrunjelPureci, paduchi: plantati patrunjel aproape de plantele sensibile. Furnici, gandacul de Colorado – infuzie, timp de o jumatate de ora, 150 gr patrunjel proaspat, tocat mare, in 5 L de apa clocotita. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

  • PiperFurnici de pe plante: 50 g piper macinat + 50 g usturoi ras + 60 g marar uscat macinat, amestecati bine toate ingredientele, apoi imprastiati compozitia in jurul tulpinei plantelor afectate. Insecte: – Pisati 1 capatana de usturoi si 8 boabe de piper iute, apoi amestecati-le cu 125 cl apa intr-un robot de bucatarie. Lasati-le sa macereze o noapte, strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator. Adaugati o picatura de sampon si scuturati bine. Vaporizati-va plantele din belsug, o data pe saptamana si de cate ori ploua, pana ce observati ca intrusii din gradina au disparut. Se poate pastra la frigider vreme de o luna.

  • RosiiGandac de asparagus, diversi viermi si gandaci: 2 cani de frunze de rosii in aproximativ 0,5 l apa, peste noapte. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 l apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.

  • Rozmarin – Infuzie din 250g planta fara radacina in 5l apa fierbinte

  • SapunLimacsi de sera, purecii si paduchii de plante: o lingura de sapun ras se dizolva in 2,5 L apa. Lichidul se pune intr-un pulverizator cu care se stropesc plantele o data pe saptamana si dupa ploaie.

  • SalvieFluturele alb: se planteaza printre randuri rozmarin, salvie, menta si cimbru.

  • SareAcarieni, viermi de varza: se amesteca 2 linguri de sare cu 4 L de apa

  • SocAfide, paianjeni: infuzie 150 g de flori de soc taiate marunt in 5L de apa fierbinte

  • Sunatoaremusca de varza, viermele de porumb: 150 gr sunatoare proaspata, tocat mare, in 5L apa clocotita, 1ora. Se raceste, se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante

  • Tutun – Omizi, afide, ciuperci, tantari, paduchi ce ataca radacinile, viermi din pamant – 100 grame frunze uscate de tutun, 5L de apa fierbinte; solutia trebuie sa aiba culoarea usor maronie. Daca este prea intunecata atunci se mai adauga apa. ATENTIE! sa nu fie consumata de cineva. Este mortala pentru om. Nu se stropesc rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (Solanaceae) cu aceasta solutie fiindca le poate distruge. Larve, omizi, gandacul de Colorado, paduchi testosi, purici albi: infuzie tutun din 2-3 tigari in 200 ml apa. Lichidul se lasa la racit dupa care se introduce intr-un pulverizator si se imprastie atat pe plantele afectate cat si cele pe cele sanatoase.

  • UrzicaPaduchii, musca morcovului si mana: tocam 1kg de urzici si le punem la macerat timp de 3 zile in 9 L apa, acoperim recipientul. Dupa 3 zile se strecoara solutia obtinuta, se pulverizeaza in fiecare saptamana. Acarieni: extractul de urzica se obtine din 1kg de tulpini cu frunze de urzica in 10L apa. Se lasa 12 ore. In livada se planteaza urzica, care de cateva ori pe an se coseste si se lasa pe sol sub forma de mulci. Purici, plosnite: 1 kg de urzici se macereaza in 10L de apa, cateva zile. Inainte de a-l folosi, diluati-l intotdeauna cu apa (jumatate ferment – jumatate apa), ca sa nu provocati arsuri pe frunzele si radacinile plantelor.

  • Ulei alimentar  – Musculite albe, acarieni, afide, daunatori morcovi, ai ardeilor, vinetelor, castravetilor, telinei etc. – se amesteca 1 lingurita de sapun (detergent lichid) cu o cana de ulei de bucatarie. Se amesteca bine si se adauga aproximativ 1L apa. Se sprayeaza direct pe insecte daca este posibil.

  • Uleiuri esentiale – Cele mai eficiente sunt cele de ienupar, cimbru, oregano si arborele de ceai: 10-15 picaturi pentru 1L apa.

    3 picaturi de ulei de cimbru + 3 picaturi de ulei de salvie + 5 picaturi de ulei de lavanda + 1 lingurita de vodca sau de alcool de 90 de grade + 250 ml apa, amestecati uleiurile esentiale cu vodca, ca sa se disperseze uniform in apa. Puneti lichidul intr-un pulverizator si stropiti minutios plantele.

  • Uleiul alb – Paduchi, afide, unii gandaci, capuse, omizi de pe trandafiri, plante ornamentale, lamai si alti copaci fructiferi: concentratul de Ulei Alb = 2 cani de ulei vegetal + 1 cana de sapun lichid (facut din sapun de casa). Se amesteca pana cand amestecul devine alb. Concentratul se dilueaza prin adaugarea a 10 ml concentrat la 1L de apa (doua lingurite concentrat la un litru de apa) si se agita bine. Se pastreaza intr-un loc racoros si uscat, durata de depozitare este de aproximativ trei luni de la data prepararii. Se utilizeaza dimineata sau seara tarziu, dupa ce temperatura aerului a scazut. Aplicati prin pulverizare pe ambele parti ale frunzelor, pe crengi si pe tulpina plantelor, pentru a ajunge si la daunatorii care s-ar putea sa fie ascunsi. Nu se foloseste pentru plantele care au frunze sensibile sau frunze acoperite de perisori, va cauza arsuri frunzelor.

  • UsturoiAfide, paduchi, rodenticide: se seamana intre randuri. Infuzie: 75 g de bulbi la 10 L de apa, nediluat, direct pe plante si teren.Usturoi infuzie: 150 g de usturoi macinat in 5 L apa in fierbere.

  • Usturoi in ulei: Se macereaza 100 g de usturoi in 20 ml de ulei timp de 24 de ore. Se adauga 1L de apa si 10 ml de sapun. Se dilueaza 1/20 pentru aplicare. Afide, paianjeni, melci: se macereaza 80 g usturoi + 500 g de ceapa in 8 L de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza. Infuzie de usturoi si ceapa – 750 g catei de usturoi si 1 kg bulbi de ceapa/ 10L apa. Concentratia este cea rezultata. Se stropeste primavara (mai) in perioada de crestere intensiva, pe planta si sol. Spray simplu cu usturoi – O capatana de usturoi curatata de coji si tocata, se amesteca cu 1,250L apa calda. Se lasa la macerat 4 ore, apoi lichidul se filtreaza, se toarna intr-un pulverizator si se stropesc plantele afectate, din doua in doua zile, vreme de doua saptamani.

Bibliografie selectiva:
Baicu T., savescu A. 1986. Sisteme de combatere integrata a bolilor si daunatorilor pe culturi. Ed. CERES.
Bertrand B. 2015. Plante in ajutorul altor plante. Ed. MAST. 112 pg.
Buczacki St., Harris K. 2014. Pests, diseases and disorders af garden plants. Ed. HarperCollins Publishers. 512 pg.
Elisabeth si Jerome Jullien. 2016. Bolile si daunatorii plantelor. Diagnostic si tratament. Ed. MAST. 320 pg.
Hessayon D.G. 2012. Expert in cultivarea florilor. Ed. All. 256 pg
Kay M. 2019. The Kew Gardener’s Guide to Growing House Plants. Ed. White lion Publish. 144pg.
Kreuter M-L. 2015. Gradinaritul bio pentru incepatori. Ed. MAST. 128 pg.
Mioulane P. 2016. Enciclopedia Truffaut: Plante de interior 445 pg.
Smith I.M., Dunez J., Philllips D.H. 1988. European handbook of plant diseases. Ed. Blackwell scientific publication, London.

Facebook