Pandemia versus plantele

Cum ne pot ajuta plantele in timpul unei pandemii?

 

Ce este o pandemie?

Pandemia este o epidemie care se extinde pe o zona larga, pe un teritoriu foarte mare (tara, un continent, intreaga planeta). Pandemiile sunt date de noi tipuri de virusuri, agenti patogeni noi. Din acest motiv foarte putine persoane sunt imune in fata bolii si nu exista vaccin, ceea ce duce la o crestere rapida a numarului de imbolnaviri (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

 

 

In prezent se mai intalnesc 2 pandemii:

  • HIV/SIDA (cu origine in Africa si raspandita in Statele Unite intre 1966 si 1972)

  • COVID-19 (cu origini in China in 2019).

In timpul unei pandemii (si nu numai), plantele ne pot fi de ajutor oferindu-ne:

 • terapie

Exista numeroase studii stiintifice ce vorbesc despre scaderea nivelului de cortisol (hormonul stresului) si reducerea simptomelor de anxietate sau depresie prin gradinarit. Ingrijirea plantelor intr-o gradina sau la un pervaz cu ghivece elibereaza mintea de probleme si ganduri negre, facandu-ne sa intelegem ca indiferent de ce probleme pot aparea, viata merge inainte. Ingrijirea plantelor in gradina, ofera sentimentul de siguranta si calm, acestea nefiind claustrante, astfel incat sunt folosite în tratamentul pentru tulburarea de stres post-traumatic.

 

 • purificare aer

Purificatorul de aer si /sau umidificatorul pot fi inlocuite cu plante de aparatament. Un sondaj realizat de Lovedeco arata ca 12% dintre cei care și-au cumparat plante de la inceputul pandemiei au facut prima data o achizitie de acest gen. Plantele purificatoare sunt beneficesi au capacitatea de a improspata aerul, elimina praful, elimina umiditatea in exces, radiatiile provenite de la aparatura electrocasnica si substantele toxice provenite din utilizarea parfumurilor, detergentilor si a vopselelor.

Citeste si: http://ingrijireaplantelor.ro/beneficiile-plantelor-de-interior/

 • speranta, mindfulness

Ingrijirea plantelor reprezinta grija noastra fata de ceva viu. Pentru a fi capabil de asa ceva, trebuie sa fim receptivi, sa ne concentrem pe nevoile altcuiva. Privind o planta cum se dezvolta (in conditiile sale propice de iluminat, temperatura si umiditate), indiferent de ce se intampla in jurul nostru nu putem decat sa ne umplem sufletul de speranta.

 

 

 

 • afaceri

Din martie 2020, marile magazine de bricolaj au inregistrat o crestere de cel putin 10% a vanzarilor de seminte, plante, unelte de gradinarit.

 • sanatate

fitoelementele nutritive din plante au numeroase beneficii asupra sanatatii oamenilor, asigurand:

  • protectie antioxidanta celulelor organismului,

  • luptand impotriva inflamatiilor,

  • intarind sistemul imunitar.

In timpul acestei pandemii, beneficiile antivirale ale fitoelementelor nutritive (quercetina -in ceapa roşie, curcuminul – in radacina de turmeric, ceai verde, resveratrolul – in strugurii roşii) s-au bucurat de un mare interes din partea oamenilor.

 • parte a strategiilor asupra sanatatii publice

Tinand cont de impactul actualei pandemii asupra sanatatii publice si economiei, dar si lipsa unor tratamente eficiente, plantele, prin compusii lor naturali ar putea juca un rol eficient in fi parte integranta a strategiilor de sanatate publica. In 2020 au fost numeroase studii publicate cu privire la capacitatea fitonutrientilor de a impiedica intrarea coronavirusului in celulele organismului.

 

Bibliografie:

Facebook