Specii de plante parfumate pentru gradina si interior

Colorate intens sau pal, cu parfum discret sau puternic, cu flori delicate sau cu inflorire abundenta, cine nu isi doreste o oaza de relaxare in intimitatea gradinii sau apartamentului sau? Va aducem in atentie cateva exemple de plante parfumate pentru gradina si pentru interior.

Specii de plante parfumate pentru gradina 

  • Dafin (Laurus nobilis) prefera soare puternic, tolereaza umbra si semiumbra. Temperatura ideala 27-30°C. Solul sa fie bine drenat, nisipos, fertil, nu suporta baltirea apei. Transplantarea se face rar numai primăvara. Se tuned numai primavara sau toamna. Fertilizarea se realizeaza cu un ingrasamant lichid la 2 saptamani.
  • Glicina (Wisteria sinensis) rezistenta la ger, prefera solurile fertile, usoare. Prefara soare puternic, un nivel moderat de umiditate, nu tolereaza excesul de apa, se uda saptmanal. Fertilizarea se realizeaza 1 data /saptamana. Tunderea se realizeaza in 2 etape: prima etapa la sfarsitul perioadei de inflorire, a 2-a etapa dupa caderea frunzelor. Infloreste mai-iunie.
  • Caprifoi, Mana maicii Domnului (Lonicera caprifolium) iubitoare de lunima, caldura, apa, nu are pretentii la sol. Este rezistenta la temperaturi scazute si caniculare. Infloreste in primavara pana in toamna.
  • Zambile (Hyacinthus orientalis) se dezvolta in locuri insorite, soluri fertile, bine drenate. Bulbii se planteaza in septembrie-noiembrie. Iarna intra in repaus vegetativ, se acopera cu frunze uscate sau paie, sau se pot scoate din pamant anual, dupa inflorire, pastrandu-se in locuri uscate si aerisite.
  • Trandafiri (Rosa sp) prefera locuri insorite. Udarea se realizeaaza o data pe saptamana (de doua ori cand este foarte cald) cu multa apa deoarece trebuie sa patrunda pana jumatate de metru in pamant unde sunt radacinile. Atentie !!! ca apa sa nu curga pe frunze. Evitati plantarea in locuri inguste, in gazon, langa bazine cu apa sau iazuri. Fertilizarea se realizeaza primavera. Taierea/curatarea se face primavara si dupa fiecare val de inflorire.
  • Magnolia (Magnolia) plantarea se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie, intr-un loc luminos, ferit de curentii de aer. Se va uda doar dacă sunt perioade lungi de seceta. Iarna, planta se protejeaza cu ajutorul unor plase sau saci de protectie.
  • Frezia (Freesia x hybrida) prefera solul afanat, se uda cand pamantul se usuca. Temperatura ideala: 15-18°C ziua/ 13-15°C noaptea. In perioada de repaus vegetativ, bulbii se pastreaza in spatii uscate, bine aerisite, cu temperaturi moderate. Se replanteaza in anul urmator.
  • Iasomie (Philadelphus coronarius) nu este pretentioasa la sol, prefera un substrat moderat si bine drenat. Incepe sa inflorireasca in mai. Pentru o dezvoltare armonioasa, are nevoie de lumina intensa si temperaturi intre 10-30°C. Este rezistenta la ger, suporta greu seceta si vantul puternic. Este rezistenta la poluare.
  • Liliac (Syringa vulgaris) tolereaza caldura, prefera o locatie insorita, solul sa nu fie compact, moderat uscat, bogat in nutrienti, nisipoase sau bogate in humus. Fertilizarea se realizeaza primavera cu compost. Udarea este necesara numai in cazul secetei lungi. Nu trebuie neaparat taiat.
  • Bujor (Peonia officinalis) infloreste de la inceputul primaverii pana toamna. Se planteaza din septembrie pana la mijlocul lui octombrie (seminte), dar si la inceputul primaverii din rasaduri. Prefera locuri luminoase, ferite de vanturi puternice, in sol argilos, afanat, amestecat cu compost, udarea moderata. Atentie !!! este sensibil la baltirea apei. Fertilizarea se realizeaza toamna inainte de inghet si primaavara inainte de a rasari. Nu se umbla la radacina decat dupa 4-5 ani, doar daca este nevoie.

 

Specii de plante parfumate pentru interior

  • Roinita (Melissa officinalis) creste in orice tip de sol, se inmulteste prin seminte si divizare. Plantarea se realizeaza in septembrie-octombrie. Ingrijirea consta in plivitul buruienilor si raritul plantelor. Udarea in perioadele secetoase, fertilizare imediat dupa recoltarea frunzelor.
  • Lavanda (Lavandula angustifolia) iubeste soarele, caldura si solul uscat. Se planteaza in aprilie-mai sau toamna (butași). Prefera solul bine drenat, fara umiditate ridicata. Udarea 1-2 ori/saptamana.
  • Iasomie (Jasminum polyanthum) are nevoie de multa lumina. Fertilizarea se realizeaza dupa inflorire cu un ingrasamant lichid pentru plante cu flori, o data la 2 saptamani timp de 6 luni. Ghiveciul se aseaza pe un pat de pietriș umed, se pulverizeaza frunzișul cand nu infloreste. Udarea : de 2ori/saptamana. Se transfera in fiecare an, dupa inflo­rire in vas adanc.
  • Gardenia(Gardenia jasminoides) iubeste lumina, prefera soluri usor acide (pH 5.5-6), temperatura de 18-20°C, necesita o udare abundenta si o umiditate ridicata. Fertilizarea 1 data/luna, cu ingrasamant lichid cu continut scazut in calciu.
  • Citrus tree (citrus spp.) – Lamai, lime, portocali sunt plante iubitoare de lumina. Ierna au nevoie de temperaturi mai scazute (10-15°C). Prefera umiditatea aerului ridicata, frunzele se pot pulveriza cu apa intre 2 udari consecutive in timpul verii, iar iarna doar daca temperatura este mai mare de 15°C. Este nevoie de uscarea pamantului intre 2 udari succesive. Fertilizarea se realizeaza cu ingrasamant special pentru citrice (martie cu ingrasamant cu continut scazut de azot pt inducerii infloririi, din luna mai cu un ingrasamant echilibrat, la 2 saptamani).
  • Eucalipt (Eucalyptus cinerea) iubitoare de soare, toleranta la seceta, nu necesita stropirea frunzelor, udarea se face abundent pentru a se umezi complet solul ce trebuie sa se usuce intre 2 udari. Necesita un drenaj bun. Fertilizarea se realizeaza 1 data /saptamana cu ingrasamant lichid (cu sontinut scazut in azot) de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii. Transplantarea se realizeaza la fiecare 2-3 ani cu substrat nous au la nevoie (daca ies radacinile prin gaurile ghiveciului).
  • Dafin (Laurus nobilis)
  • Arbore de vanilie (Heliotropium arborescens) prefera sol fertil, bine drenat (amestec de pamant gradina, nisip si frunze). Udarea se realizeaza dupa ce pamantul s-a uscat. Iubeste locurile insorite sau semiumbra. Fertilizarea se realizeaza la 2 saptamani, cu un ingrasamant bogat in potasiu din primavera pana vara tarziu.
  • Folarea pasiunii (Passiflora caerulea) infloreste de la inceputul verii pana toamna tarziu. Are nevoie de multa lumina, suporta soarele direct (dar nu in zilele toride). Temperatura ideala 18-20°C si umiditate de 70-80%. Tolereaza bine aerul uscat. Iarna intra in perioada de repaus, fiind pastrata in camera cu temperaturi de 5-10°C, luminoase, udate cat sa nu se usuce solul.

Bibliografie selectiva :

  • Ploberger K., 12 luni gradina ce sa faci gradina luna de luna. Editura Casa
  • Hagele Till., 2020. Plante cu crestere rapida – in gradina, pe terasa sau balcon, Editura Casa
  • Hessayon D. G. 2008. Expert In Cultivarea Plantelor De Interior 2. Editura All.
  • www.agroland.ro
  • www.botanistii.ro

 

 

Facebook