Trandafirul este cea mai cunoscuta planta folosita in scop ornamental, crescuta in gradina pentru florile sale deosebite si mirosul imbietor.
Trandafirii (Rosa L. – famila Rosaceae) sunt specii perene, ornamentale, anuale. Sunt originari din regiunile continentale si subtropicale ale emisferei nordice, cuprind peste 200 de specii de arbusti erecti, deseori spinose. Unele specii au numeroase variante obtinute prin selectie (naturala sau artificiala) sau incrucisari (obtinundu-se hibrizii). Spre exemplu, specia “Cinnamomeae” are 85 variante raspandite in America de Nord, Asia, Europa.
Exista numeroase nuante de trandafiri (alb, galben, roz, portocaliu si rosu) insa nu exista in natura un trandafir albastru. Acestia sunt obtinuti prin diferite metode artificiale. Exista si trandafiri de culoare neagra, care in realitate sunt de culoare visiniu foarte inchis.
Trandafirul salbatic (Rosa canina, macesul comun) creste sub forma de tufisuri in zonele aride, cu soluri calcaroase.
Cum ingrijim trandafirii din gradini
Trandafirii prefera soluri lutoase, permeabile, bine drenate, adanc lucrate, bogate in substraturi nutritive. Nu ii sunt favorabile solurile acide.
Fertilizarea se realizeaza primavara, cu un ingrasamant cu azot cu eliberare lenta. Fertilizarea pe timpul verii poate dauna trandafirilor. Nu au nevoie de o fertilizare suplimentara. Mulcirea este o lucrare ce presupune acoperirea solului cu un strat din diverse materiale organice şi nu numai (agrotextil – un material tesut din fasii de folie de polipropilena, pigmentat si stabilizat UV, care ajuta la patrunderea apei in sol, mentine umiditatea reducand evaporarea), scoarta de copac, paie, ace de brad, pin uscate, ramuri tocate).
Cele mai cunoscute boli ale trandafirilor (tratate cu fungicide si pesticide) sunt fainarea, patarea neagra a frunzelor, rugina, mana. Daunatorii trandafirilor (tratati cu insecticide) sunt afidele, omizile, acarienii, puricii.
Taierea trandafirilor. In primii doi ani se evita taierea trandafirilor pentru a le permite o dezvoltare solida. Taierea se realizeaza primavera (martie-aprilie), atunci cand mugurii sunt vizibili, dar vegetatia inca nu este pornita. Taierea are rolul de a le da forma dorita, eliminarea ramurilor moarte, deteriorate, bolnave, astfel ca planta sa beneficieze de lumina si aerisire. Ultima taiere si curatare a trandafirilor se realizeaza toamna (octombrie) cand se vor taia toate florile pentru ca planta sa fortifice si sa aiba o infloreasca abundent anul urmator.
Cum ingrijim trandafirii taiati
-
inainte de a pune trandafirii in vaza este bine sa le inmuiem tulpinile in ulei de menta (le prelungeste viata)
-
dupa doua zile se taie oblic 2 cm din tulpina. Acest proces se realizeaza sub apa deoarece, daca va fi realizata in aer liber, aerul va fi absorbit, impiedicand circulatia apei.
-
se foloseste apa plata sau apa distilata
-
se pastreaza in locuri racoroase, se schimba apa zilnic,
-
se evita fumatul in preajma lor, nu se ajeaza langa fructe proaspete (acestea elibereaza etilena daunatoare pentru trandafiri).
Cum se inmultesc trandafirii
Trandafirii se inmultesc atat pe cale sexuata (seminte) cat si asexuata (drajoni, butași, marcotaj, altoire, etc.). Pentru inmultire au nevoie de spatii insorite.
Tipuri de trandafiri des intalnite
-
Trandafirii Thea hibrizi (tufe cu inaltimi ~ 1 m, tulpini puternice, flori mari. Sunt altoiti pe soiuri cu radacini puternice. Se tund pentru corectarea aspectului, se inmultesc mai greu decat alte tipuri/soiuri).
-
Trandafirii urcatori (cresc mult in inaltime, acopera pergole, garduri, ziduri. Au nevoie de suporturi pentru sustinerea tulpinilor. Au flori moderat de mari, in culori interesante, unele soiuri sunt foarte parfumate).
-
Trandafiri pe picior/trunchi (se obtin prin tunderi corectoare succesive, trebuie amplasati in locuri ferite, protejate la vant. Iarna trebuie protejati, exista riscul sa inghete).
-
Trandafirii taratori (sunt scunzi, au lastari cu vigoare slaba. Florile sunt de mici dimensiuni, abundente, in culori discrete, cu parfum suav).
-
Trandafirii pitici (se vand la ghivece, au o tufa mica, cu nenumarati boboci si frunze verde inchis. Cei din casa nu suporta caldura uscata si ridicata, lumina naturala insuficienta, sunt atacati de paianjenul rosu, fainare).
-
Trandafirii de parc (Rosa polyantha, R. grandiflora, etc sunt cei mai putin pretentiosi, cresc frumos, raspund bine la tunderi, sunt rezistenti la boli si daunători. Florile sunt mari, parfumate, frumos colorate).
Utilizari ale trandafirilor
-
ca plante ornamentale in parcuri si gradini
-
ca flori taiate in aranjamente florale
-
in cosmetica prin extragerea uleiurilor eterice din petale. Uleiul esential de trandafir are efecte antidepresive, antiinflamatoare, afrodisiace, antiseptic, cicatrizante. Este extras din petalele trandafirului de Damasc (trandafirul rosu original, cu cel mai ridicat conţinut de ulei si cu cea mai puternică aroma).
-
in alimentatie (dulceata, bauturi, siropuri, jeleuri)
Cum alegem trandafirii
Ce trebuie avut in vedere cand alegem trandafirii pentru gradina:
-
culoarea
-
inaltime (unii pot aajunge la 6 m)
-
rezistenti la inghet (in cazul in care locuiti in zone in care temperaturilr scad mult iarna)
-
parfumul (poate incanta sau provoca alergii)
-
spatiul in care vreti sa il plantati (are nevoie de o buna circulatie a aerului si spatiu pentru o dezvoltare armonioasa)
-
hibrizii de trandafiri pot fi folositi ca flori taiate
Stiati ca?
-
Arheologii au descoperit ramasitele fosilizate ale trandafirilor salbatici care dateaza de peste 40 de milioane de ani
-
Cel mai scump trandafir din lume se numeste Juliet. Acesta a fost obtinut de David Austin iar cultivarea lui a durat 15 ani si a costat 5 milioane de dolari.
-
Trandafirii au existat pe pământ și acum peste 40 de milioane de ani, în Colorado descoperindu-se fosile ce datează din acele timpuri.
-
Tepii ascutiti ai trandafirilor au doua roluri: pe de-o parte, speciile cataratoare se folosesc de acestia pentru a se agata de alta plante si pe de cealalta parte, ii apara de mamiferele ierbivore. Cu toate acestea, cateva specii de caprioarepot manca trandafirii teposi fara nicio problema.
-
Se spune că biblioteca filosofului Confucius conținea peste 600 de cărți despre îngrijirea trandafirilor.
-
Parfumurile cu note de trandafiri au fost intotdeauna preferate de doamne insa pentru a extrage un gram de ulei pur suntnecesare nu mai putin de 2000 de flori.
-
In 2016, in apropierea localitatii Mandruloc (Arad) a fost realizat cel mai mare rozariu din tara de care contine peste 2000 de taxoni de trandafir.
Bibliografie selectiva:
- https://ro.wikipedia.org
- Dicționar dendrofloricol, Editura științifică și enciclopedică, București, 1989
- Dicționar enciclopedic român, Editura politică, București, 1966
- Ana Tomescu, “Cultura trandafirilor”, Editura Gramen, București, 2012
- Alain Meilland, Meilland: A Life in Roses, Southern Illinois University Press, 1984
- https://epochtimes-romania.com/news/cele-mai-bune-soiuri-de-trandafiri
- https://trandafiri.ro/blog/tipuri-de-trandafiri
- https://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/bolile-si-daunatorii-trandafirilor/
- https://www.baiatulcuflori.ro/blog/curiozitati-despre-trandafiri/
- https://www.magnolia.ro/blog/10-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-trandafiri/