Ardeiul iute (Capsicum annuum)
-
-
- genul Capsicum, familia Solanaceae
- planta perena, in absenta iernilor geroase se poate adapta si supravietui mai multe anotimpuri
- originar din America Centrala si de Sud, a fost raspandit in lume de marinarii spanioli si portughezi. A aparut pentru prima data in Mexic, cele mai multe soiuri sunt cultivate in Peru, in Bolivia exista cele mai multe soiuri salbatice iar India este acum cel mare producator, consumator si exportator din lume
- specie hermafrodita (se pot reproduce singure fara a avea nevoie de ajutorul insectelor sau al pasarilor).
- in lume exista 35 de specii de ardei iute (aprox. 25 sunt doar pe continentul American)
- cea mai cultivata dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuti (iuti, grasi, lungi-kapia, gogosari)
-
- au marimi si forme diferite
- flori de culoare alba (uneori purpuriu), tulpinile sunt numeroase, pot atinge de 60 cm. Fructele pot fi verzi, galbene sau rosii. Fructele sunt mature cand au cea mai intensa culoare
- intensitatea iutelii variaza de la slab la intens in functie de cantitatea de capseina
Tipuri de ardei iute
- Ardei iute rosu
- Ardei iute de Cayenne– are un gust intepator, iute.
- Ardei iute Anaheim– au o culoare portocaliu-roscata, coaja destul de groasa.
- Ardei iute Scotch Bonnet– este considerata una dintre cele mai iuti specii de ardei din lume.
- Ardei iute galben
- Ardei Habanero– sunt considerati a fi cei mai iuti ardei din lume.
- Ardei Tahi chili
- Ardei Fatalii– din Africa, considerati aproape la fel de iuti ca Habanero.
- Ardei iute comun
- Ardei Jalapeno– Spania si Mexic
- Ardei iute verde
- Ardei Serrano– din Mexic, este mult mai iute decat Jalapeno
- Ardei Poblano
- Ardei Tahi chili
Proprietati medicinale
-
-
- anti-inflamatorii
- ameliorarea durerii
- poate reduce colesterolul, si nivelul trigliceridelor
- stimuleaza apetitul, imbunatateste digestia
- intarirea imunitatii (continut ridicat de betacaroten, provitamina A, vitamina C)
- prevenirea cancerului de prostata (datorita capseinei)
- stimularea procesului de slabire
- prevenirea diabetului de tip 2.
-
Ingrijire
- are nevoie de un mediu cald și uscat
- pretentioasa la lumina, caldura, apa
- are nevoie de pamant bogat, afanat, lucrat adanc, ingrasat cu gunoi de grajd
- nu creste la umbra sau in anotimpul rece
- ghiveciul trebuie tinut in permanenta la soare intr-un loc calduros, in gradina sau la geam
- are nevoie de suficient spatiu pentru aerisire.
- udarea se face la baza plantei, se face des, fara sa udam tot arbustul
- recoltarea in ghiveci se face prin tăierea coditelor fructelor coapte cu un cleste sau o foarfeca.. Totodată recoltarea stimulează arbustul să producă din ce in ce mai multe fructe. Ardeiul iute oltenesc (tar) produce fructe pană in toamnă, pe toata durata sezonului de recoltare.
Daunatori si boli
paduchi si paianjeni rosi.
Ardei iuti la ghiveci
- se dezvolta mai putin in casa decat in solul din gradina sau in solar
- fructele sale (ardeii iuti) sunt mai mici si mult mai iuti
- pentru o recolta buna de ardei iuti este recomandat sa alegi plantele ornamentale mai mici, care se dezvolta bine in spatiile interioare.
- sunt perfecti in bucatarie, dar si in camerea de zi pentru efectul decorativ
- are nevoie de umiditate (ideal in bucatarie, in baie), o buna aerisire, o circulatie a aerului in incapere. Aerul cald si uscat duce la caderea frunzelor
- ideal este ca temperatura sa nu scada sub 15°C
- are nevoie de ingrasamant 2X/ an
- cand infloreste are nevoie de mai multa apa, lumina constanta, caldura fara oscilatii mari
- Iarna, temperatura nu trebuie sa depaseasca 20°C.. In perioada vegetativa se recomanda administrarea de ingrasamant pentru plante decorative prin flori o data la doua saptamani incepand din primavara pana in toamna sau se pot folosi batoane de ingrasamant cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori care au o perioada de actionare de 3 luni si astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.
- Udare:La 3 zile, din mai pana in septembrie, fara sa lasati pamantul sa se usuce; o data pe saptamana daca temperatura scade sub 15°C. Vara puteti vaporiza frunzele seara in zilele foarte calduroase. A se evita apa in farfurie, excesul de apa la nivelul radacinilor duce la putrezirea lor si a plantei
- Lumina:expunerea lunga si intensa la soare este esentiala pentru formarea fructelor.
- Temperatura: intre 5 – 20°C
Stiati ca?
Soiul Carolina Reaper, originar din South Carolina, Statele Unite ale Americii detine recordul Guinness World Book pentru cel mai picant ardei?
ATENTIE!!! partile verzi ale ardeiului iute sunt toxice.
Bibliografie
- Malgorzata Materska. 2015. Flavone C-glycosides from Capsicum annuum L.: relationships between antioxidant activity and lipophilicity. 240(3): 549–557.
- Arimboor Ranjith, Natarajan Ramesh Babu, Menon K. Ramakrishna, Chandrasekhar Lekshmi P., Moorkoth Vidya. 2015. Red pepper (Capsicum annuum) carotenoids as a source of natural food colors: analysis and stability-a review”. Journal of Food Science and Technology. 52(3): 1258–1271.
- Curiozitati din Istoria Ardeiului Iute
- Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3462993/
Gustul care iti da foc. Uite ce trebuie sa stii despre ardeii iuti - Ardeiul iute: 10 beneficii pentru sănătate