Cauze ce pot determina ingalbenirea frunzelor

Cauze ce pot determina ingalbenirea frunezelor:

  • carente in nutrienti (deficit de calciu, deficit de magneziu, deficit de fier, deficit de fosfor)
  • daunatori (acarienii, etc)
  • prea mult ingrașamant
  • prea multă apa (duce la putrezirea radacinilor plantelor)
  • apa insuficienta
  • arsuri chimice
  • boli ale plantelor, cum ar fi mucegaiul, pata frunzelor bacteriene si bolile fungice.
  • prea multa lumina directa a soarelui
  • circulatie deficitara a aerului

Prea putin udata – este una din cauzele pentru care plantele de apartament pot prezenta frunze uscate, casante. Daca solul plantelor se usuca perioade îndelungate, frunzele inferioare vor deveni maronii si casante, doar marginile sau chiar intreaga frunza. Cum se uda corect – inmuiati solul, daca este nevoie, duceti planta la chiuveta, udati-o bine, lasati apa sa se scurga, apoi asezati planta inapoi in locatia sa. Incercati sa nu lasati solul plantei sa se usuce prea mult timp. Cactusii si suculentelor le  place sa se usuce complet. Pentru majoritatea plantelor tropicale cu frunze, originare din jungla, o regula buna este de a inmuia solul si apoi asteptati pana cand partea superioara de 1cm sau a amestecului din ghiveci este uscata inainte de a uda din nou. Este imperios necesar sa cunoasteti nevoile de crestere ale plantei.

Prea mult udata – prea multa apa duce la putrezirea radacinilor, prin urmare planta nu este capabila sa preia apa prin radacini catre tulpini si frunze, fapt ce duce la „deshidratarea” frunzelor provocand aparitia varfurilor maro. Cum sa nu udam prea mult – nu lasati niciodata planta sa stea in apa o perioada indelungata de timp. Desi se recomanda folosirea unui calendar pentru a nu uita sa udam plantele, trebuie avut in vedere daca chiar este nevoie de a fi udata. Udam plantele cand au nevoie.

Calitatea apei – Recomandata este apa de ploaie. Cum poti obtine apa buna pentru udarea florilor? Prin umplerea unui recipient cu apa de la chiuveta si lasata sa stea peste noapte (permite disiparea clorului) sau apa distilata (ii lipsesc substantele chimice gasite in apa de la robinet).

Replantarea – se realizeaza cand planta creste si are nevoie de spatiu la radacini. Cand radacinile ies prin gaurile de drenaj, este un semn ca necesita replantarea.

Fertilizarea – daca este in exces, radacinile se vor deteriora, nu mai pot prelua apa, ceea ce provoaca margini maronii pe frunze. Este foarte usor sa adaugati ingrasamant in exces sau sa creati o solutie care are o concentratie mai mare. Cum sa nu fertilizati excesiv plantele – asigurati-va ca masurati cu exactitate orice ingrasamant pe care îl utilizati.

Umiditatea prea scazuta – sfaturi pentru cresterea umiditatii: grupati plantele impreuna, acestea transpira si isi vor crea propriul microclimat, puneti plantele mici deasupra unei tavi cu pietricele si apa, prin evaporare se va crea umiditate, utilizarea unui umidificator.

In timpul ierii, aproape toate plantele intra in hibernare, ceea ce inseamna ca nu au nevoie de atat de multa apa. Daca le udati in continuare ca vara, acestea ar putea dezvolta putregai sau boli. Ingrijirea plantelor de apartament in timpul iernii incepe cu udarea mai rara. Verificati daca solul este umed la aproximativ un centimetru la suprafata. Exceptie!! sunt speciile de citrice, care se descurca mai bine cu solul cu umiditate mai mare. Evitati sau diluati ingrasamintele, daca sunt sanatoase, sariti complet fertilizarea. Daca credeti ca au nevoie de fertilizator, diluati-l 50% înainte de a aplica. Nu replanmtati iarna. Curatati frunzele de praf (sunt sursa de boli si impiedica absortia luminii solare).

Facebook