Ce trebuie sa sti pentru obtine rasaduri

Rasadurile

reprezinta plante tinere obtinute din seminte, in spatii special amenajate, sere sau in interiorul unui apartament. Putem obtine rasaduri de legume dar si de plante ornamentale.

Pentru majoritatea legumelor anuale se incepe semanarea cu 4 – 8 saptamani inainte de ultimul inghet din zona dumneavoastra.

Exemple de rasaduri ce pot fi obtinute in interior prin germinarea semintelor:

  • tomate,
  • ardei,
  • vinete,
  • varza,
  • conopida,
  • gulii,
  • castraveti,
  • pepeni,
  • dovlecei,
  • fasole,
  • salata,
  • ceapa etc

Avantajul utilizarii rasadurilor

  • culturi uniforme si timpurii

  • asigura un grad de prindere ridicat (datorita radacinilor dezvoltate) si un start bun in vegetatie

  • varietate mare de legume pot fi cultivate prin rasad

Ce trebuie sa stim

1. Initierea germinarii semintelor la interior, in apartament.

  • Semintele germineaza cel mai bine la temperaturi de 21 – 24˚C in sol

  • lumina soarelui nu este importanta, germinarea realizandu-se in sol (substrat). Exceptii: exista specii care nu pot germina in absenta luminii (Begonia, Impatiens, Petunia)

  • verificati informatiile de pe pachetul de seminte pentru a determina conditiile propice de pastrare si germinare a semintelor

  • folositi recipiente curate pentru plantarea semintelor

  • adauga parti egale de vermiculit si perlit (retina suficienta apa pentru a mentine rasadurile hidratate, permite aerului sa circule, permite raspandirea radacinilor tinere) pentru a crea solul utilizat la germinarea semintelor

  • pamantul standard pentru ghivece nu este potrivit pentru germinarea semintelor.

  • Semanati semintele pe sol (2-3 seminte), daca este nevoie introdu-le in sol (in functie de ce scrie pe pachetul de seminte)

  • rata de germinare variaza in functie de temperatura camerei in care sunt pastrate. majoritatea plantelor germineaza in 1-2 saptamani. Ardeiul iute, rosiile, rozmarinul >3 saptamani.

Citeste si: https://ingrijireaplantelor.ro/germinarea-semintelor/

2. Obtinerea rasadurilor

  • Necesita prezenta luminii 6-8 ore de lumina solara/zi. Daca nu este suficienta, lumina trebuie suplimentata cu lampi fluorescente

  • Udarea se realizeaza cu apa curate, la temperature camerei – in prima faza udarea se face cu o cantitate mai mica de apa. Pe masura ce plantele cresc, creste si cantitatea de apa.

  • Temperatura difera in functie de cultura.

  • Umiditatea difera in functie de cultura, este mai ridicata pentru legumele cu un continut ridicat in apa (Cucurbitaceae). ATENTIE la umiditatea atmosferica pentru a nu favoriza aparitia unor boli.

  • Fertilizarea -in perioada de rasad se pot face 1-2 fertilizari la sol sau foliar, cu ingrasaminte complexe.

  • Repicarea – rasadurile se transplanteaza la distante mai mari pentru a le asigura conditii favorabile de nutritie. Momentul repicarii este diferit in functie de specie. In general, se realizeaza cand plantele au format 1-2 frunze. Deobicei, repicarea se face mai adanc (0,5 – 1,5 cm) decat adancimea initiala. Exceptie: salata sau telina se repica la aceeasi adancime.

  • verificarea generala a rasadurilor (cele ce nu intrunesc caracteristicile calitative specifice se vor elimina).

3. Plantarea rasadurilor

  • Difera de la specie la specie

  • Se tine cont de nivelul de dezvoltare al plantei al radacinii si partea areiana (trebuie sa aiba mai multe Frunze, o inaltime de cel puin 15 cm, iar tulpina sa prezinte internodii scurte)

  • Aclimatizarea / calirea se realizeaza prin:

  • expunerea plantalor treptat la temperaturile din exterior

  • reducerea treptata a udarilor,

  • stoparea administrarii de ingrasaminte

  • Plantarea se face in gropi, imediat dupa se va efectua o udare.

Bibliografie selectiva:

Popescu V., Atanasiu N., Producerea rasadurilor de legume Colectia Biblioteca Gospodarului Agricol

Ploberger K., 12 luni in gradina Editura Casa

 

Facebook