CONDIMENTE – ARDEIUL IUTE

In cautarea continua a unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate, adaugarea de condimente in mancaruri poate fi un pas important.

Condimentele nu numai ca aduc gust si arome delicioase preparatelor, dar au si beneficii remarcabile pentru sanatate prin capacitatea lor de a spori digestia, reduce inflamatia, protejarea impotriva bolilor, oferirea de substanțe nutritive esentiale.

La nivel mondial, desi condimentele sunt des utilizate si din vremuri stravechi, exista putine dovezi stiintifice care sa arate ca acestea vindeca in mod direct bolile grave. Cercetarile arata ca aceste ierburi si condimente au proprietati care pot ajuta la atenuarea anumitor simptome si la îmbunătățirea stării de sănătate.

Ardeiul iute

Ardeiul iute alaturi de turmeric, ghimbir, nucsoara, chimen, cuisoare, cardamon, scortisoara, curry, anason stela teste unul din cel mai des utilizat condiment, facand parte din numeroase Top 10 condimente.

Ardeiul iute (familia Solanaceae) cunoscut si sub numele de chili, este un condiment picant si aromat, obtinut din diverse soiuri de ardei iuti. Este utilizat pentru a gust intens mancarurilor. Fiind un condiment picant, este recomandat consumul cu masura.

Ardeii iuti pot aparține multor specii Capsicum annuum, Capsicum frutescensCapsicum chinenseCapsicum pubescens sau Capsicum baccatum.

Toti ardeii iuți au în comun substanta capseina, care alaturi de capsaicinoizi (compusi inruditi) sunt substantele care confera ardeiului iute „iuteala” specifica.

Aztecii îl considerau afrodisiac, însă ardeiul iute a dovedit multe alte efecte benefice, datorită unei substanțe numită capsaicină.

Ardeii iuti se caracterizeaza prtintr-o gama larga de picanterie, arome, forme si culori, diversitate ce duce la diferite tipuri comerciale: boia de ardei, fulgi de ardei, pudra de chili, fiecare oferind propriul gust si nivel de iuteala.

Ardeiul iute se foloseste sub forma uscata, macinata, crud, murat.

Beneficii pentru sanatate:

  1. stimuleaza metabolismul – datorita capseinei, responsabila de gustul picant.
  2. purificator
  3. stimuleaza arderea caloriilor, ajutand la mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
  4. reduce apetitul si pofta de mancare – capsaicina poate creste senzatia de satietate
  5. regleaza nivelul de zahar din sange
  6. proprietati antiinflamatorii – poate ajuta la reducerea inflamatiei
  7. stimuleaza circulatia sanguina:  – capsaicina poate ajuta la dilatarea vaselor de sange, imbunatatirea fluxului sanguin
  8. posibile efecte antioxidante (vitamina C, flavonoidele) și anticancerigene (capsaicina poate avea efecte anticancerigene, prin inhibarea cresterii celulelor canceroase).
  9. ardeiul cayenne este renumit pentru capacitatea sa de a regla colesterolul si pentru efectul sau analgezic si antiinflamator

Plantarea

  • semintele trebuie puse in pamant in jurul lunii februarie sau martie pentru a le planta atunci cand vine primavera
  • semintele se pun in pamant la o adancime de 0.6 cm, dupa care se acopera cu pamant. (Nu tasa foarte mult pamantul pentru ca risti ca plantele sa nu rasara), la o distanta de minimum 5 cm pentru a permite plantelor sa se dezvolte in mod corect si sa aiba parte de lumina.
  • Dupa semanare, pamantul se uda folosind un pulverizator sau o sticla cu un capac gaurit.
  • Tava (cultura) se acopera cu o folie alimentara si se pune intr-un loc luminos, insa nu in lumina directa a soarelui
  • Semintele germineaza la 23-24 grade Celsius, in aproximativ o saptamana.
  • rasadurile de ardei iute trebuie sa aiba in jur de 50-60 de zile atunci cand se planteaza
  • Ideal temperatura din pamant pentru plantarea rasadurilor sa fie de 15-17 grade Celsius
  • calirea rasadurilor – aclimatizarea, rasadurile trebuie adaptate treptat la conditiile din mediul exterior cu aproximativ 1-2 saptamani inainte de a le planta. Acestea nu trebuie scoase direct in lumina soarelui, deoarece vor fi afectate

Ingrijire

https://ingrijireaplantelor.ro/ardeiul-iute-capsicum-annuum/

 

Bibliografie:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/herbs
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/
Jiang T Alan, 2019,  Health Benefits of Culinary Herbs and SpicesJ AOAC Int. 2019,102(2):395-411. doi: 10.5740/jaoacint.18-0418.

https://cumsa.ro/casa-gradinarit/cand-se-planteaza-ardeiul-iute-cum-sa-o-faci-si-de-la-ce-temperaturi/

https://www.ardei-iute.ro/ro/

„Paprika vs. Chili Powder vs. Cayenne: What’s The Difference?”

Facebook