Gladiola sau crinul de camp
- denumirea plantei provine din limba latina „gladius”= sabie)
- este o floare originara din Africa de Sud si bazinul mediteranean
- sunt florile verii
- foarte apreciate pentru culorile lor, dar si pentru faptul ca sunt unele din cele mai rezistente flori de gradina
- sunt plante erbacee, perene, inalte.
- florile cresc orientate intr-o parte, in forma de spic, infloresc in etape, de jos in sus
- in simbolistica florilor, gladiolele sunt florile aventurii, dar si ale iubirii autoritare, grabite, care insa este eterna, care nu renunta niciodata. Gladiolele inseamna insa si dragoste la prima vedere si generozitate
- in codul floral, gladiolele sunt florile primilor pasi in dragoste
- exista mai multe specii de gladiole (peste 180 de specii), care au nevoie de ingrijiri diferite:
- (Carolina Primrose – galben stralucitor, rezista si la temperaturi joase
- Claudia – rosu aprins si centrul galben, are nevoie de un sol fertil
- Impressive – de dimensiuni reduse, roz, cu marcaje maro
- Baccarat –flori rosii cu margini alb-argintii, usor de ingrijit
- Carine –flori alb crem cu marcaje mov la partea superioara, frunze verzi luminoase,infloreste pe toata perioada toamnei, chiar si in timpul iernii
- Soiurile de cultura depasesc 1,5m, cele salbatice 30-50 de cm. Speciile salbatice au flori cu un diametru redus de 3-5 cm, soiurile au flori mari 15-20 cm. Numarul florilor in inflorescenta variaza intre 2 – 12 (speciile salbatice) si peste 20 (soiurile cultivate).
Ingrijire
- se planteaza intr-o zona cu soare, ferita de vant, langa garduri sau ziduri de case (pentru sprijin)
- nu sunt plante rezistente la frig
- solul trebuie sa fie afanat, sa nu retina apa, se simt foarte bine in soluri usor acide, pot creste si in pamant nisipos.
- le place umiditatea, dar nu excesiva. In timpul verii, cand temperaturile trec de 30°, este utila folosirea foliei de mulcire pentru a mentine solul umed la baza plantelor.
- cand tija a crescut si a format boboci, planta are nevoie de mai multa apa, dar fara ca apa sa balteasca. Udarea se face constant (nu suporta lipsa apei) numai dimineata sau seara dupa apusul soarelui. Daca nu au suficienta apa ultimii boboci de pe tija nu infloresc.
- cand o floare se ofileste, este bine sa o detasezi cu grija pentru a opri procesul de formare al fructului si a stimula inflorirea. Fructul este o capsula uscata care inchide numeroase seminte.
- bulbii se scot toamna tarziu, cand apare frigul, doar dupa ce intreg foliajul plantei este mort (cand frunzele se usuca). Bulbii au nevoie de o perioada de repaus pentru a inmagazina toate substantele necesare noii plante. Dupa dezgropare, bulbii cu frunze uscata se scutura de pamant si se aseza in cutii, la temperaturi intre 20 – 30°, feriti de umiditate pentru 1-2 saptamani. Abia dupa ce sunt uscati complet, se poate indeparta foliajul mort. Cand sunt dezgropati, veti gasi deasupra vechiului bulb, unul nou, legat “ombilical” de cel vechi. Bulbii noi se separa dupa ce sunt complet uscati, odata cu foliajul mort si dupa uscarea la caldura in cele doua saptamani descrise. ATENTIE!!! bulbul nou nu produce flori in primul an. Dupa ce l-ati plantat si dezgropat 1 an, va veti bucura de flori incepand cu al doilea an.
- peste iarna, bulbii se pastreaza la 4-5°, in pungi de hartie sau asezati intre ziare, individual, sa nu se atinga intre ei. Inainte de depozitare, verifica sa nu aiba semne de boala sau sa fie loviti (acestia se indeparteaza).
Inmultire
- prin bulbi – o gladioala are nevoie de 80-100 zile sa infloreasca. Plantarea se incepe la mijlocul primaverii. Bulbii se planteaza intr-o groapa de aprox. 20 cm adancime; se lasa spatiu (25-30cm) intre bulbi.
- prin seminte – este dificil si dureaza mult. Recoltarea semintelor se face dupa ce planta s-a uscat natural; dupa colectare se depoziteaza la loc uscat si ferite de lumina. Semintele se planteaza primavara, dupa ultimul inghet, in ghivece cu diametru de cel putin 10 cm., in turba speciala de semanat si acoperiti-le doar putin cu aceasta; se acopera ghiveciul pana incoltesc. Dupa incoltire, se desfac si se duc la soare. In primii 2-3 ani, gladiolele din seminte nu infloresc.
Boli si daunatori
- virusuri – gladiola incepe sa se ingalbeneasca, isi schimba culoarea foliajului sau florile nu se deschid, desi au inceput sa creasca. Planta se elimina cu totul din gradina, pentru a nu propaga boala si la alte plante.
- tripsi – semnele relativ asemanatoare cu cele de la virus.
- insecte
Pentru un aranjament frumos in gradina este recomandat sa plantezi 10-15 bulbi intr-o groapa. Poti planta gladiole in cascada la intervale regulate de timp astfel incat sa ai permanent flori in timpul verii. Nu se planteaza mai tarziu de iulie (nu mai au timp sa creasca si sa infloreasca).
In ghiveci, gladiolele pot fi plantate oricand, dupa ce bulbul a avut perioada de iernat. Pentru ghiveci se alege o specie de gladiole care are crestere mai mica, astfel incat sa nu fie nevoie de suporti. Ghiveciul trebuie sa fie cat mai mare. Bulbii se planteaza cu partea plata in jos, la o adancime de 6-12 cm. Se asigura drenajul in ghiveci fie prin existenta obligatorie a gaurilor, fie de prezenta pietrisului la fundul ghiveciului. Se uda ghiveciul saptamanal cu multa apa. Fertilizare: regulata; ingrasamint cu fosfor si potasiu. ATENTIE!!! respecta cu strictete concentratiile de pe ambalaje pentru a nu intoxica si ucide bulbii.
Calitati curative:
- ameliorare dureri dentare – frunzele se spala se taie si se mesteca. Sucul din frunze calmeaza nevralgiile.
- stimularea functiei digestive, eliminarea grasimilor din ficat, echilibrarea hormonala, cresterea libidoului
Bibliografie:
- Ursache S., 2017, Flori de gradina. Editura Silvius Libris. 16 pagini.
- Preda M., Litan L., 1969, Gladiole. Editura Agrosilvica de Stat. 119 pagini.