Importanta albinelor pentru gradina

 

Albinele (familia Apoidea) sunt insecte zburatoare, care se hranesc cu nectarul si polenul florilor. Din aceasta familie fac parte si viespile si furnicile. Sunt raspandite pe intreg globul, exceptie facand cele mai mari altitudini, regiunile polare, unele mici insule oceanice (https://ro.wikipedia.org/wiki/Albina).

Importanta albinelor in gradina nu este data doar de minunata miere sia  produselor cu efecte terapeutice cunoscute în apiterapie (aproximativ 17 produse) pe care o produc ci de importanta polenizarii plantelor.

Polenizarea reprezinta procesul prin care polenul este transferat intre plante, permitand fertilizarea si reproducerea sexuala a acestora. In cazul plantelor de cultura, exista numeroase studii care sublineaza importanta polenizarii de catre albine pentru plantele de cultura si nu numai. Concluzia unui studiu realizat in Germania in care au fost comparate capsuni obtinute prin polenizare de catre albine, vant si autopolenizare, a fost ca cele obtinute prin polenizare de catre albine au o greutate mai mare, mai putine defecte, culoare mai intense, mai ferme. ceeace duce la o prelungire a duratei de viata la vanzare. La unele culturi agricole (bumbac, plante medicinale, culturi agricole ce produc fructe, legume, nuci, seminte, furaje pentru animale), albinele sporesc productia cu cel puțin 30%, iar aproximativ 10 % din culturile agricole entomofile depind în totalitate de polenizarea cu albine.

Cei mai importanți polenizatori ai plantelor sunt albinele melifere (75-80%), bondarii (8%), furnicile (3,5%), diptere, coleoptere, muste, carabusi, albine salbatice, viespi etc.

 

Albinele sunt cei mai timpurii polenizatori, incepand primavara devreme (la temperaturi > 10 0C) pana spre sfarsitul toamnei.

Se spune ca intr-o zi cu conditii prielnice (vreme insorita, fara vant) o albina poate vizita pana la 4000 de flori. Printre plantele preferate de albine se pot enumera: zmeura, murele, catina, florea soarelui etc.

70 din 100 din cele mai raspandite specii de plante de cultura din alimentatie sunt polenizate de albine. Merele, dovleceii si castravetii sunt cateva dintre plantele alimentare crescute de oameni care nu pot supravietui fara polenizare.

In România peste 80% din speciile de plante existente sunt polenizate total sau partial de insecte. Dintre acestea, aproape 77% sunt polenizate doar de albinele melifere (Cârnu, 1973).

 

Cauze ce determina reducerea populatiei de albine

pesticide – este dovedit ca in SUA din 1947 pana in prezent, populatia de albine s-a redus cu aprox. 60%.

transportul albinelordintr-o tara in alta. Desi ilegal, multi apicultori au adus in tara lor regine din zone indepartate, contribuind astfel la raspandirea virusilor si a altor boli care ameninta sanatatea unui stup

albinele salbatice

reducerea habitatelor

 

Cum putem ajuta albinele?

  • Plantarea in gradina a acelor specii care produc nectar – hrana albinelor. Culturile de cereale, porumb, soia, nu produc nectar
  • Plantarea in gradina a plantelor care produc si polensi nectar. Cele mai atractive gradini sunt cele care au o varietate de plante care asigura flori din primavara pana in toamna.
  • evitarea folosirii de pesticidetoxice in gradina ta.
  • plantarea de flori in gradina noastra. Ce plante sunt folositoare?
    • Cele cu parfum, deoarece acolo unde exista parfum, exista si mai mult nectar: lavanda, cimbrisor, iasomie, regina noptii, lacramioare, frezii.
    • Flori viu colorate – gura leului, gerbera, crizantema, petunie, trandafir, floarea soarelui, trandafir, crizantema, galbenele, carciumareasa, salvie, petunie, carciumareasa, zorea, crin

 

Curiozitati despre albine

  • Exista aproximativ 20.000 de specii specii cunoscute
  • Hranirea se face exclusiv pe baza de nectar si polen.
  • Numar de indivizi mare intr-o familie de albine (20.000-60.000)
  • albinele lucratoare eclozate in sezonul activ traiesc numai 40 de zile, cele eclozate toamna traiesc pana in primavara viitoare, cand se face schimbul de generatii (6-9 luni).
  • Matca (regina) poate trai pana la 8 ani
  • Raza de zbor a albinei, de max 5 km, poate acoperi astfel o suprafata de 7850 ha;
  • au un comportament de fidelitate fata de specia florala – in timpul culesului, albina viziteaza o singura specie, asigurand astfel polenizarea incrucisata
  • pot fi gestionate de om, pot fi amplasate oriunde
  • in Europa, pe langa albina melifera mai exista, cca 1.000 de specii de albine semi-sociale si solitare.

 

 

 

Facebook