Plantele carnivore s-au adaptat in locuri caracterizate de sol sarac in substante nutritive, in zone cu clima calda si cu umiditate ridicata (balti, mlastini). Acestea iși iau substantele nutritive prin prinderea si consumul unor animale sau protozoare, de obicei insecte si alte artropode. In 1875 a fost scris primul tratat (Insectivorous Plants) despre plantele carnivore de catre Ch. Darwin. Se cunosc peste 630 de specii care atrag si prind in capcana prada, produc enzime digestive si absorb nutrienții disponibili rezultati. Plantele carnivore nu sunt ușor de cultivat.
Plantele carnivore prezinta mai multe moduri de capturare a hranei:
- capcane ulcioare ( insectele sunt atrase de culoarea marginilor si a peretilor interni)
- capcana plesnitoare (capcana se declanseaza numai daca porii de pe frunze sunt atinsi de doua ori de aceeasi insect)
- capcana adeziva (sunt prevazute cu substante lipicioase secretate de niste glande cu tentacule, situate pe frunze; cu cat insecta se misca mai mult cu atat este stransa mai tare de catre tentacule)
- capcana veziculara
- capcana varsa (perii orientati in jos, permit patrunderea vietuitoarelor acvatice in capcana, dar nu si iesirea).
Cateva reguli de ingrijire de respectat pentru a avea o planta carnivora in apartament:
- au nevoie de sol acid cu un pH de 3,5-5. Turba este cea mai importanta componenta a substratului, alaturi de muschi, coaja fina, nisip grosier
- substratul trebuie sa fie umed in orice moment, dar sa nu existe apa in el
- trebuie udate cu apa fiarta, distilata sau filtrata
- lumina difuza, pe pervazul ferestrei de la est sau sud
- nu se fertilizeaza, dar pot fi hranite din cand în cand cu o musca.
Cateva exemple de plante carnivore ce pot fi crescute in apartament:
Dionaea muscipula (Capcana lui Venus) este o planta carnivora de mici dimensiuni, se hraneste in special cu insecte mici. Capcana este formata in partea terminala a frunzelor si este declansata de perisori interiori. Este rezistenta, poate fi pastrata si la temperaturi de 10-12°C. Are nevoie de o perioada de hibernare pentru a se regenera. Daca nu are suficienta lumina naturala, trebuie sa ii asiguri lumina artificiala.
Nepenthes este o planta carnivora cu urna. Aceasta se regaseste in mediul natural in padurile din Insulele Oceanului Indian. In continuarea frunzelor planta are o urna, care este viu colorata. Planta atrage insectele in aceasta urna, de unde nu mai pot scapa, se ineaca in apa si sunt digerate de planta.
Drosera capensis este o planta carnivora, de talie mica, cu frunze delicate, dispuse in rozeta. Insectele sunt atrase de capetele frunzelor, unde planta secreta o seva lipicioasa, asemanatoare cu bobitele de roua.
In Romania se gasesc cateva specii de plante carnivore (Utricularia vulgaris – otratelul de balta, Drosera rotundifolia (roua-cerului). Aceste 2 specii sunt plante ocrotite de lege.
Bibliografie selectiva:
Darwin Ch. 1875. Insectivorous plants. London: John Murray.
Frank J.H. (2008) Insectivorous Plants. In: Capinera J.L. (eds) Encyclopedia of Entomology. Springer, Dordrecht.
Juniper B.E., Robins R.J., Joel D.M. 1989. The carnivorous plants. Academic Press, London, 353 pp