Ingrijirea plantelor de interior – ce sa nu facem

Pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor de interior trebuie sa cunoastem modul lor de ingrijire, care este diferit de la specie la specie. Deseori, prea multa grija duce la distrugerea plantei.De aceea, este foarte important sa avem grija de urmatoarele aspecte.

Cateva idei despre ce sa nu facem in ingrijirea plantelor

  • Sa nu udam excesiv – apa in exces este calea cea mai rapida de a distruge o planta. Excesul de apa duce la putrezirea radacinilor, la aparitia infectiilor. Este necesar sa verificam solul inante de o noua udare.
  • Sa nu tinem plantele in soare direct – lumina este necesara plantelor fiind esentiala in procesul de fotosinteza. Este important sa nu le expunem direct in soare, deoarece frunzele se vor usca, iar planta se va ofili si va muri. Nu le asezam pe pervaz sau pe balcon decat daca au parte si de putina umbra.
  • Sa nu creem diferentele de temperatura – plantele si bulbii au nevoie de temperatura constanta. Plantele nu se aseza langa fereastra sau usa care se deschid frecvent. Diferentele de temperatura, mai ales pe timpul iernii, le vor scurta viata.
  • Sa nu creem caldura excesiva – caldura excesiva determina deshidratarea plantei. Nu este bine ca plantele sa fie asezate langa o sursa de caldura (calorifer).
  • Sa nu udam plantele cu apa direct de la chiuveta – pentru a mentine sanatatea plantelor la cote maxime se recomanda apa plata imbuteliata, apa de la fantana, apa de ploaie. In cazul in care folosim apa de la chiuveta, aceasta trebuie pastrata intr-un recipient macar cateva ore inainte de a uda planta.
  • Sa avem grija la dimensiunea ghiveciului – daca ghiveciul este prea mic, radacina se dezvolta, se rasuceste si la un moment dat nu mai poate atrage apa si nutrientii din pamant. Primavara se scoate planta cu grija, se curata de pamant, se inlocuieste ghiveciul cu unul mai mare, suficient cat sa-i lase loc sa se dezvolte in continuare.

Atributele unui ghiveci bun

  • Retentia apei in ghiveci. Intretinerea plantelor se realizeaza mai usor intr-un ghiveci unde nivelul de umiditate se mentine mai mult timp. Ghivecele de ceramica retin mai multa umiditate datorita peretilor porosi care atrag umiditatea din mediul exterior. Aceste ghivece sunt mai bune pentru plante al caror sol nu trebuie sa se usuce niciodata complet.
  • Greutatea ghiveciului. Ghivecele de plastic sunt cele mai usoare si pot fi asezate aproape oriunde. Ghivecele grele sunt indicate in gradini in sezonul rece sau ca recipiente ornamentale in casa, intr-un loc unde sunt pozitionate pentru multa vreme.
  • Marimea ghiveciului. Un ghiveci bun este un recipient cu o marime potrivita corelata cu dimensiunea plantei la maturitate.
  • Rezistenta ghiveciului. Ghivecele plantelor tinute afara trebuie sa fie facute dintr-un material rezistent la diverse conditii meteorologice. Ghivecele de lut nu se lase afara in sezonul rece, deoarece nu pot mentine temperatura constanta, iar porii peretilor acumuleaza apa, care prin inghetare se dilata, fisurand recipientul. Pentru un ghiveci rezistent la conditii variate, se alege unul metalic.

Facebook