Ingrijirea plantelor – solutii bio

In vederea ingrijirii plantelor (stimularea cresteriii si/sau inradacinarii) din gradina sau de pe balcon, putem utiliza diverse ingrasaminte folosindu-ne de ceea ce avem in casa.

Eficienta acestor tipuri de ingrasaminte, nu numai ca sunt dovedite stiintific, dar sunt usor de preparat, ieftine si, astfel ajutam la reducerea gunoiului menajer, reducand poluarea.

Cateva exemple de resturi ce pot fi reutilizate

 

Apa folosita pentru gatirea cartofilor

reprezinta un ingrasamant natural foarte bun datorita vitaminelor eliberate in apa in timpul procesului de gatire. Raciti apa si utilizati-o pentru udarea plantelor din ghivece o data pe saptamana.

Apa minerala

care si-a pierdut din acid poate fi, de asemenea folosita ca ingrasamant, plantele beneficiind de continutul ridicat de minerale.

Cafea

Zatul de cafea se aseaza la baza plantei pentru a creste aciditatea solului.

Coada soricelului

Prin plantarea in gradina cu flori putem mari vitalitatea lor, deoarece aduna fosforul, calciul si siliciul in sol, elementele esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala a plantelor

Ceai

pliculete de ceai utilizate, se recomanda folosirea cu grija pentru a nu favoriza aparitia musculitelor negre.

Citrice

cojile de citrice se depoziteaza intr-un recipient peste care se adauga apa clocotita. Amestecul se tine la macerat 24 de ore, dupa care se scot cojile si se mai adauga apa curata in recipient. Cu solutia obtinuta se uda florile, sporindu-le ramificarea si cresterea acestora.

Conurile de brad uscate

 reprezenta o buna sursa de minerale pentru planta, un element de drenaj al apei, vor preveni formarea mucegaiurilor in interiorul ghiveciului. Se aleg conuri uscate, se scutura de seminte si se maruntesc cu un cutit.

Humus de padure 

Se recolteaza pamant din paduri de stejar sau gorun, pamant bine maruntit. Pamantul se cerne si peste humusul fin se adauga apa. Extractul obtinut se foloseste pentru stropirea plantelor, o data pe luna.

Tataneasa

1 kg de tataneasa tocata marunt + 10L apa de ploaie, se lasa la macerat 2 saptamani. Se acopera si se amesteca 1/2 zile, dupa care se strecoara, se dilueaza 15%. ATENTIE!!! Nu se utilizeaza ca atare deoarece poate arde plantele. Plantele se stropesc, cu aceasta solutie, o data la 10 zile si in momentul plantarii. Se utilizeaza in special la cultura cartofului, a tomatelor si in general la legume-fructe si fructe mici. Poate fi asociata cu urzica. Frunzele de tataneasa se mai pot toca si aduga in groapa de plantare a cartofilor (rosii, ardei, coacaze, agrise, zmeura, pomi fructiferi) aparandu-i impotriva anumitor boli. Tocatura se acopera cu iarba taiata pentru a se pastra umeda. Frunzele si tulpinile pot activa compostul daca sunt amestecate in straturile acestuia.Tataneasa se descompune foarte repede.

Urzica

Maceratul de urzica se prepara lasand urzica in apa rece pana cand lichidul devine foarte inchis la culoare, si nu mai formeaza spuma. Pentru accelerarea procesului recipientul se poate expune la soare. Faina de alge si cateva frunze de Angelica pot fi utilizate pentru a neutraliza mirosul intens amanat de preparat in timpul fermentatei. Preparatul trebuie amestecat in fiecare zi, si e pregatit dupa 7-10 zile. Diluat cu apa in raport de 1:20 rezulta eficace pentru accelerarea cresterii tinerele plante.

Zahar

poate fi utilizat o data pe saptamana. Acesta se poate dilua in apa sau se poate aplica direct.

 

 

Bibliografie selectiva:
Bertrand B. 2015. Plante in ajutorul altor plante. Ed. MAST. 112 pg.
Hessayon D.G. 2012. Expert in cultivarea florilor. Ed. All. 256 pg
Kay M. 2019. The Kew Gardener’s Guide to Growing House Plants. Ed. White lion Publish. 144pg.
Kreuter M-L. 2015. Gradinaritul bio pentru incepatori. Ed. MAST. 128 pg.
Mioulane P. 2016. Enciclopedia Truffaut: Plante de interior 445 pg.

Facebook