In timpul dezvoltarii plantelor putem observa ca, desi initial totul decurgea foarte bine, la un moment dat, odata cu inaintarea in varsta a plantei pot aparea diverse manifestari cum ar fi:
- ingalbenirea si caderea frunzelor,
- caderea bobocilor
- caderea fructelor etc.
Inainte de a incepe sa cautam ce boala are, poate ar trebui sa ne gandim ce nutrienti ar putea lipsi. In timp, plantele epuizeaza solul de diverse substante nutritive si minerale. Este necesar sa fim constienti de semnele aparute.
Cei mai importanti nutrienti necesari sunt carbonul, hidrogenul si oxigenul. Pe langa acestia, planta mai are nevoie si de alti nutrientii pentru dezvoltarea plantelor. Acestia sunt impartiti in macronutrienti (substante nutritive de care plantele au nevoie in cantitati mai mari) si micronutrienti (plantele au nevoie in cantitate mai mica).
Carbon
Rol: plantele folosesc dioxid de carbon in timpul fotosintezei, unde planta transforma energia din soare intr-o molecula de carbohidrati, folosindu-l ulterior pentru a creste. Plantele pot lua dioxid de carbon din aer sau din sol. Surse naturale: gunoiul de grajd sau compos.
Hidrogen
Sursa: plantele il obtin din apa pentru fotosinteza. Hidrogenul primit sub forma de H2O combinat cu dioxid de carbon ajuta la formarea glucozei si a oxigenului care este eliberat in aer.
Oxigen
Rol: pentru fotosinteza pentru a crea energie din glucoza, ajuta radacinile sa absoarba nutrientii, este necesar pentru a muta nutrientii prin peretele celular. Sursa: plantele absorb oxigenul prin dioxidul de carbon din aer si din apa. Menținerea solului aerat va poate ajuta in acest sens.
Macronutrienti
-
Azot.
Rol: ajuta plantele sa devina mai verzi si mai luxuriante. Este responsabil pentru cresterea vegetativa. Plantele au nevoie de o cantitate mare de azot, deoarece un rol in fotosinteza. Deficit: frunze galbene sau estompate, ofilite, deoarece nu pot produce suficienta clorofila. Clorofila transforma lumina soarelui in zaharuri si energie. Plantele fac in mod constant, de aceea au nevoie in mod constant de azot. Surse naturale: faina de sange, emulsia de peste si faina de lucerna.
-
Fosfor.
Rol:necesar pentru cresterea radacinilor, cresterea florilor si fotosinteza. Fosforul este deosebit de important atunci cand plantele dezvolta radacini, asa ca este bine sa adaugati cand plantele fac radacini sau la transplantare. Deficit: crestere redusa, flori subdezvoltate sau deloc. Frunzele pot prezenta vene intunecate. Surse naturale: faina de oase, fosfat de roca, gunoi de grajd.
-
Potasiu.
Rol: imbunatateste sanatatea generala a plantei, le ajuta se creasca mai repede, sa lupte impotriva bolilor si dăunatorilor, regleaza si activeaza enzimele plantelor. Deficit: deformarea plantelor si pierderea timpurie a fructelor. Frunzele mai vechi se pot ofili sau arata ca arse. Surse naturale: cenusa de lemn, coji de banane compostate.
-
Calciu.
Rol: ajuta la dezvoltarea peretilor celulari, ceea ce duce la intarirea tulpinilor, a lastarilor noi, rezistenta la boli. Deficit: ingalbenirea (mai intai cele tinere) si ondularea frunzelor, lastarii innegriti. Frunzele vor arata deformate, cu varfurile pe moarte, in final nu se mai produc frunze. Surse naturale: faina de os, calcar sau coji de ou zdrobite.
-
Magneziu.
Rol: in producerea clorofilei, in metabolismul glucidelor. Deficit: Frunzele mai vechi devin galbene la margine lasand o forma de triunghi verde in centrul frunzei. Surse naturale: saruri de dolomit, azomit sau Epsom.
-
Sulf.
Rol: ajuta la formarea aminoacizilor, proteinelor, enzimelor, vitaminelor; la cresterea rezistentei la boli si are rol in aroma plantelor (mustar, ceapa, usturoiu). Deficit: Frunzele mai tinere vor deveni galbene, urmate de frunzele mai vechi. Surse naturale: gips, gunoi de grajd.
Micronutrienti
-
Fier.
Rol: este necesar pentru producerea de clorofila in plante. Deficit: poate provoca ingalbenirea intre venele frunzelor tinere.
-
Mangan.
Rol: ajuta fierul la formarea clorofilei, activator pentru enzime in procesul de crestere si descompunerea carbohidratilor. Deficit: poate provoca o crestere lenta, ingalbenirea intre venele frunzelor tinere, ondularea frunzelor.
-
Zinc.
Rol: ajuta la transformarea glucidelor in zaharuri. Deficit: poate provoca ingalbenirea intre venele frunzelor noi.
-
Cupru.
Rol: ajuta plantele sa se reproduca, stimuleaza metabolismul in radacini. Deficit: poate provoca inmuierea frunzelor, reducerea cresterii plantelor.
-
Bor.
Rol: regleaza metabolismul glucidelor, esential cresterii, semintelor, fructelor. Deficit: poate provoca o crestere slaba a radacinilor, decolorarea mugurilor de frunze, caderea mugurilor.
-
Molibden.
Rol: necesar pentru utilizarea azotului. Deficit: poate provoca ingalbenirea frunzelor mai vechi, iar restul plantei ar putea fi palid.
-
Clor.
Rol: ajuta la cresterea si sanatatea plantelor, intervine in reactia chimica care permite deschiderea si inchiderea stomatelor (permit schimbul de apa gazoasa). Deficit: fotosinteza nu poate avea loc, poate provoca ofilirea, caderea frunzelor.
Surse naturale pentru micronutrienti:
- compostul,
- faina de alge,
- praful de roca,
- azomitul,
- alge.
Bibliografie:
Acatrinei GH. 1991. Reglarea proceselor ecofiziologice la plante, Ed. Junimea, Iaşi
Boldor O., Trifu M., Raianu O. 1981.Fiziologia plantelor, Ed.Didactică si Pedagogica, Bucuresti
Zamfirache Maria-Magdalena. 2001. Fiziologia plantelor (note de curs), Ed. Ed. Univ. „Al. I. Cuza”, Iaşi
mylitlegreengarden.com