Desi plantele care infloresc sunt apreciate de toata lumea, trebuie avut in vedere faptul ca unele contin substante periculoase care, odata ingerate, pot provoca reactii alergice destul de grave. Cateva exemple de specii de plante frumoase dar periculoase:
- Azalea – Frunzele contin toxine ce pot provoca iritatii ale gatului daca sunt ingerate; poate determina greata, senzatia de voma si diaree. In cazurile mai grave frunzele acestei plante pot provoca convulsii, incetinirea batailor inimii.
- Cyclamen – Inghitirea tuberculului provoaca durerei abdominale, greata si diaree.
Strelitzia. Florile sunt toxice pentru ca au in componenta acid hidrocianic. Ingerarea accidentala a florilor duce la pierderea coordonarii, dezorientare, diaree si stare de voma.
Cala. floareeste toxica. Inghitirea poate provoca greata, dureri abdominal si diaree. - Crinul pacii – frunzele si florile contin oxalati de calciu care pot provoca arsuri, mancarimi, ameteli si o stare de voma, in caz de ingerare
- Amaryllis – bulbii contin mai multe substante toxice (licorina), odata ingerati pot provoca dureri abdominale, diaree, greata.
- Dieffenbachia – simptomele intoxicarii sunt inflamarea cavitatii bucale si a gatului, paralizia temporara a corzilor vocale si greata, infectii oculare grave.
- Filodendron – o planta extrem de toxica, poate provoca iritatii bucale severe, pierderea vocii, arsuri si dureri in gat, iritatii ale intestinelor, voma, diaree
- Leandru – este una dintre cele mai toxice plante de gradina. Simptomele intoxicarii sunt reprezentate de batai neregulate ale inimii, palpitatii si scaderea nivelului de potasiu.
- Narcise – Intoxicatia cu bulbii narciselor (ce pot fi confundati cu un aliment comestibil) presupune greta, crampe si diaree. Este necesar un tratament medicamentos pentru a te vindecarea.
- Trompeta ingerilor – florile contin substante toxice. Consumate in cantitati mari, pot provoca stop cardiac. Tinerii, folosesc semintele acestor flori pentru a obtine efecte halucinogene, insa riscul de supradoza este foarte mare, motiv pentru care consecintele pot fi, uneori, fatale.
- Crizanteme – atingerea lor poate provoca usturimi si mancarimi ale pielii, umflarea locului afectat
- Brandusa de toamna – contine o substanta toxica numita colchicina, care, ingerata de om, provoaca greata, stari de voma, dureri de stomac si chiar paralizia. In cazul animalelor de companie, chiar si o mica parte din floare, ingerata, poate duce la deces.
- Ricin – extrem de otravitoare, semintele ingerate, duc rapid la decesul unui om.
Bibliografie selectiva:
- Burrows G. E., Tyrl R. J. 2006. Handbook of toxic plants of North America, Blackwell Publishing, Oxford.
- Ordinul Ministerului Sănătătii nr. 43/1980, pentru aprobarea listei substantelor toxice si a plantelor care contin substante toxice, Buletinul Ministerului Sănătătii nr. 2/1980.