De ce isi pierd copacii frunzele?

Stii ca arborii din regiunile temperate si reci isi pierd sezonier (toamna) frunzele din aceeasi cauza ca si arborii din zonele tropicale?

Principala cauza pentru care frunzele cad nu este legata de frig, ci de…seceta! S-a descoperit ca si copacii care cresc in zone umede (ploi, zapezi), ajung sa sufere de sete pe perioada anotimpurilor reci.

Functia biologica a frunzelor este fotosinteza, prin care plantele folosesc apa, dioxidul de carbon si lumina solara pentru a produce compusi organici si oxigen necesari plantei.

Primavara si vara, frunzele copacilor sunt verzi deoarece produc cantitati mari de clorofila beneficind de lumina solara din abundenta. Odata cu scaderea cantitatii de lumina, in frunze scade productia de clorofila (pigmentul verde).

S-a observat ca la arborii de padure scade frunzisul mai repede decat la arborii urbani. Arborii din oras sunt supusi si iluminarii artificiale (iluminare stradala, lumina de la ferestre, masini etc.).

Coniferele isi pastreaza frunzele pe tot parcursul anului pentru ca acestea sunt acoperite cu ceara, protejandu-i frig.

Frunzele cazute nu trebuie maturate si aruncate la gunoi. Cand se descompun, substantele benefice din frunze se aduna in sol si hranesc generatiile viitoare. Deasemnea, stratul de frunze cazute acopera solul incalzindu- l, ferindu-l de inghet.

Bibliografie

„The Science of Color in Autumn Leaves”usna.usda.govUnited States National Arboretum

Facebook