Boli frecvente ale plantelor de apartament
Prin notiunea de boala se intelege orice tulburare (de ordin fiziologic sau anatomo- morfologic) care se manifesta pe intreaga planta sau numai pe anumite organe ale acesteia.
A trata o planta = a supune o planta unui tratament cu agenti chimci, fizici sau biologici in vederea distrugerii germenilor provocatori de boala.
Factorii care determina instalarea bolilor
-
o cantitate prea mica sau prea mare de apa
-
prea multa lumina sau luminozitate insuficienta
-
temperatura ambientala nepotrivita
-
prezenta sau absenta curentilor de aer
-
drenajul deficitar
-
transplantarea.
Cauze ale bolilor
-
boli de natura neinfectioasa
(neparazitare sau fiziologice) se datoreaza actiunii nefavorabile a factorilor de mediu: ger, de exces de caldura, exces si lipsa de umiditate, de lumina (etiolarea), de carenta diferitelor elemente din sol, excesul de substante toxice ca (sulf, clor, arsenic, prafuri inerte etc).
-
boli de natura infectioasa
(sunt provocate de diferiti agenti patogeni):
-
-
viroze
-
boli produse de virusuri. Virusurile sunt organisme vii incapabila sa se reproduca singure. Pentru aceasta trebuie sa patrunde intr-o celula gazda, se inmultesc si se raspandesc in mediul inconjurator. Transmiterea la nivelul plantei se face prin intermediul insectelor care se hranesc cu seva plantei. Virusurile pot fi transportate si prin curentii de aer, ajung la celulele plantei prin ranile deschise. Pentru evitarea transmiterii virozelor este importanta dezinfectarea uneltelor de lucru, evitarea ranirii plantelor, evitarea stropirii frunzelor, combaterea insectelor.
-
-
bacterioze
-
boli cauzate de bacterii. Bacteriile sunt organisme simple dependente de prezenta apei, se dezvolta in interiorul unui organism gazda unde se inmultesc. Unele bacterii provoaca boli plantelor, altele sunt benefice (bacteriile simbionte, descompunatoare). Prevenirea bolilor bacteriene la plante se face eliminand resturile vegetale, sterilizand uneltele de lucru, eliminand stagnarile de apa, favorizand circulatia aerului si patrunderea luminii.
-
-
micoze
-
boli provocate de ciuperci. Ciupercile sunt organisme mai complexe, sporii lor traiesc la nivelul solului, unele contribuie la descompunerea substantei organice. Micozele pot fi prevenite evitand stagnarile de apa, stropirea frunzelor la irigat, asigurand o buna circulatie a aerului la nivelul frunzelor, sau tratamente cu substante anticriptogamice.
Exemple de boli provocate de agenti patogeni
– Mucegaiul cenusiu – boala se manifesta sub forma unor pete galben-albicioase care apar pe frunze (dar si alte parti ale plantei), care in timp se vor acoperi de un mucegai cenusiu, prafos.
Plante sensibile: violetele de camera, begonia, gloxinia.
Combatere: taierea si indepartarea partilor afectate, reducerea udarii si pulverizarii, aerisirea spatiului interior si tratamente (Dithane, Benomil, Captan).
– Fainarea – boala se manifesta sub forma unor pete albe, neregulate ca forma, acoperite de o pulbere alba, fainoasa care apar initial la varfurile lastarilor, frunzele tinere si bobocii florali, distrugand ulterior intreaga planta.
Plante sensibile: begonia, cineraria, trandafirii pitici.
Combatere: aerisire, indepartarea partilor atacate, tratament chimic (Topsin, Afugan, Karathane sau Rubigan).
– Rugina – boala se manifesta sub forma unor pete mici, galbene, pe fata inferioara a frunzelor dezvolta pustule prafoase (rugina). Lastarii si cupele florilor pot fi afectati. Plantele puternic atacate ajung in final sa se vestejeasca si sa se usuce.
Combatere: Mancozeb, Maneb sau Zineb.
– Fumagina– mucegaiul negru se dezvolta doar pe secretiile lipicioase ale afidelor, paduchilor testosi etc.
Plante sensibile: Dafin si Pittosporum
Combatere: combaterea insectelor, spalarea plantelor cu apa si sapun, tratament chimic –insecticid specific.
–Putregaiul bacterian – pete necrotice rotunde, inconjurate de un cerc galben.
Plante sensibile: muscate
Combatere: evitarea caldurii si umiditatii excesive.
– Putregaiul (Botrytis sp.) – provoaca putregaiul nobil al strugurilor, dar si putregaiul cenusiu, boala valului, formeaza mici pete pe frunze sau pe flori.
Plante sensibile: Amarilis, Aphelandra, Begonia, calceolaria, crizantema, cineraria, Cyclamen, Ficus, ferigile, Freesia, Gerbera, gloxinia, Hibiscus, crinul, Pelargonium, Phalaenopsis, primula.
Combatere: aerisire.
– Ofilirea criptogamica, palirea (Cephalosporium, Fusarium, Verticillium) – Frunzele incep brusc sa se vestejeasca si devin brune, ulterior este afectata planta, care moare.
Plante sensibile: Abutilon, Aphelandra, aralia, calceolaria, crizantemele, ferigile, Gerbera, Impatiens, orhideele, palmierii, Pelargonium, Tibouchina.
Combatere: distrugerea rapida a plantelor bolnave pentru a evita contaminarea celorlalte.
– Viroze (atacurile virusurilor) determina decolorari (mozaicuri) sau deformari (buclari) ale frunzelor.
Plante sensibile: citricele, Brugmansia, campanulele, crizantemele, crinii, orhideele, Pelargonium, Peperomia, Solanum, passiflora.
Combatere: niciun produs nu este eficient, plantele bolnave trebuie arun¬cate pentru a nu le contamina pe vecinele lor.
Principalii daunatori ai plantelor de apartament
AFIDELE (PADUCHII)
colonii de insecte mici, de culoare verde, negru, galben sau roz. Deobicei paraziteaza frunzele si lastarii tineri, dar sunt radacinile, bulbii, tuberculii sau rizomii. Determina vestejirea sau compromiterea plantei; pot produce boli virale plantelor infestate.
Combatere: local prin stergerea frunzelor si tulpinilor cu tifon umezit apa calda. In cazuri mai complicate se pulverizeaza insecticid.
COSENILELE
(paduchii lanosi, paduchii testosi) –pot fi descoperite dupa dejectiile lipicioase (asemanatoare cu ale afidelor).
Combatere: dificila, spalare repetata cu o solutie de alcool denaturant + o lingurita de sapun lichid. Insecticide.
MUSCULITA ALBA DE SERA
foarte mica, de culoare alba. Traieste in colonii pe fata inferioara a frunzelor, unde isi depoziteaza ouale. Plantele atacate sunt lipsite de rezistenta, au frunze gofrate, se ingalbenesc.
Combatere: insecticid sistemic.
TRIPSII
insecte mici (1 mm – greu de observant cu ochiul liber) zvelte, cu corp inchis la culoare, cu doua dungi galbene la aripi, deosebit de periculoase. Tripsii ataca toate organele plantei, partile atacate capata un luciu alb-argintiu.
Combatere: insecticid sistemic.
ACARIANUL ROSU (PAIANJENUL ROSU)
provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor. Se dezvolta pe fata inferioara a frunzei, favorizati de un mediu cald-uscat.
Combatere: pulverizare acaricide specifice. pastrarea umiditatii potrivite la nivelul radacilor plantelor dar si in aer.
Ce trebuie sa stim despre bolile plantelor de apartament
-
De cele mai multe ori, conditiile de mediu necorespunzatoare stimuleaza aparitia bolilor.
-
Daca nu sunt bine curatate, ghivecele din teracota dezvolta mucegai cenusiu.
-
Cea mai apriga boala a plantelor este produsa de virusuri; pentru combaterea virozelor plantele afectate se distrug, nu se pot vindeca.
Combatere bio a diferitilor daunatori
In functie de modul de procesare, tratamentele bio/eco se impart in:
Extract
se obtine prin prelucrarea la rece a plantei. Partile maruntite se pun in contact cu apa 12 – 24 ore in vase de sticla, lemn sau plastic. In timpul extractiei se agita continutul din vas de mai multe ori. Extractul final se filtreaza.
Infuzie sau ceaiuri
se prepara din material vegetal verde sau uscat maruntit, prin turnarea de apa clocotita, se lasa pana la racirea completa. Inainte de folosire se filtreaza.
Decoct sau fiertura
se inmoaie materialul vegetal in apa din vasul de fierbere timp de 24 de ore, la temperature camerei sub capac.Apoi se fierbe continutul timp de 30 de minute. Dupa racire se filtreaza.
Plamadeli –zemuri fermentate
Materialul vegetal maruntit se introduce in butoaie mari, se pastreaza la loc insorit, aerisit si ferit de ploi. Se agita zilnic continutul butoiului cu o lopata de lemn. Terminarea fermentarii se recunoaste prin aceea ca nu se mai formeaza spuma, iar lichidul a capatat o culoare mai inchisa. Se filtreaza inainte de folosire.
Reguli de folosire a tratamentelor bio/eco
-
Stropirile incep la primele semne de atac.
-
Daca in decurs de 6 ore de la stropire a plouat, stropitul se repeata.
-
Cea mai buna apa pentru preparate este apa de ploaie sau dedurizata.
-
Se folosesc mai intai preparatele care indeparteaza, fortifica sau protejeaza si ulterior cele care omoara.
-
Preparatele naturale nu se amesteca unele cu altele pentru a combate mai multi daunatori in acelasi timp.