De ce nu mai infloresc plantele dupa ce le cumperi?

De nenumarate ori se intampla sa cumperi sau sa primesti o planta la ghiveci cu flori si miros minunat. Dupa o anumita perioada de timp, floarea se ofileste. Asteptam cu nerabdare ca data viitoare sa infloreasca din nou. Deobicei se intampla sa nu mai infloreasca. De fiecare data ne intrebam de ce oare? Cu ce am gresit? ce nu am respectat?

Exista mai multe motive posibile pentru care plantele pot inceta sa infloreasca dupa ce le cumperi:

  1. Stresul de transplantare: Procesul de transplantare, de a muta planta din mediul ei de crestere initial intr-un mediu nou, poate fi stresant pentru plante. Aceasta schimbare brusca poate duce la o perioada de ajustare a plantei, in care aceasta acorda prioritate dezvoltarii radacinilor si reacționeaza prin incetarea temporara a infloririi.
  2. Conditiile de mediu inadecvate: Plantele necesita anumite conditii specifice pentru a inflori (nivelul potrivit de lumina, temperatura, umiditate, nutrienti). Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, planta poate inceta sa infloreasca sau poate inflori mai putin abundent. De exemplu, plantele care necesita multa lumina nu mai pot inflori daca sunt plasate intr-un loc intunecat.
  3. Lipsa de îngrijire corespunzătoare: Plantele necesita ingrijire regulata pentru a putea sa infloreasca in mod continuu. Dacă nu li se acorda suficienta apa, nutrienți sau ingrijire generala (de exemplu, tăierea si inmulțirea corecta), acestea pot înceta sa infloreasca.
  4. Planta in repaos: Anumite plante au perioade de repaus in care isi inceteaza inflorirea. Aceasta poate fi o reactie naturala a plantelor la schimbarile de sezon sau conditii de mediu. In astfel de cazuri, planta va renunta la inflorire pentru o perioada de timp si va recapata activitatea in momentul potrivit.
  5. Boli sau daunători: Infectiile sau prezenta daunatorilor pot afecta sanatatea plantei si, implicit, capacitatea sa de a inflori. Dacă observati semne de boala sau daunători la planta dumneavoastra, este important sa actionati imediat pentru a limita efectele si a permite plantei ss isi recaștige forta.

Daca o planta nu mai infloreste dupa ce o cumparati, ar fi bine sa verificati acesti factori si sa incercati sa ajustati conditiile de crestere potrivite pentru a incuraja inflorirea.

Facebook