Ingrijirea plantelor – Magnolia

Magnolia – face parte din familia Magnoliaceae, originara din S-E Asiei, America Centrala, India. Reprezinta cea mai incantatoare si parfumata planta de primavara. Este un arbust peren cu frunze cazatoare. Poate ajunge la 10 m. Exista peste 50 de specii diferite de arbori de magnolie care infloresc intr-o varietate de culori si dimensiuni diferite. Cand achizitionati o magnolie, trebuie  avut grija ca radacinile sa ii fie invelite in pamant. Nu este recomandat sa cumperi magnolii cu radacini libere, fara pamant. Cea mai buna varianta este sa cumparati magnolii in ghiveci.

Plantarea – cea mai buna perioada de plantare a magnoliei este primavara, inainte ca primele frunze sa-i apara (dar si tomna). Inainte de plantare, solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in materii organice, compost sau ingrasamant de frunze. Groapa trebuie sa fie destul de mare incat radacina sa stea lejer, sa nu sa depaseasca dimeniunea de 70 cm, iar pe fundul acesteia trebuie sa adaugi un strat de nisip sau pietris de 5 cm pentru a se evita strangerea apei si implicit putrezirea radacinii. Apoi se adauga pamant alcatuit in proportie de 50% din pamantul provenit de la saparea gropii si pamant de frunze de padure. Asezarea plantei se realizeaza cu sistemul radicular pe movilita de pamant si se adauga treptat tot un amestec de pamant in proportii egale. Cand groapa este plina pe trei sferturi, se uda cu 5L de apa, dupa care se adauga restul de pamant, pana la umplerea totala. Dupa umplerea gropii se taseaza bine locul care acopera radacina. Arbustii nou plantati trebuie legati de un bat, care se va inlatura dupa 1 an. Arborele plantat se uda de circa 2-3 ori pe saptamana, iar cel matur, trebuie udat saptamanal. Taierea arbustului nu este neaparat recomandata, insa o poti face atunci cand doresti refacerea coroanei, dar numai la sfarsitul primaverii, dupa ce a inflorit.

Inmultire: seminte si marcotaj (august – septembrie).

Ingrijire: evolueaza bine in zone calde, cu un climat bland, cu ierni putin geroase, iar iarna are nevoie de protectie la radacina. Trebuie plantata intr-un loc ferit de cureti de aer, in care bate soarele, de preferat pe langa cladiri sau ziduri.  Magnolia se simte bine în solurile ușor acide și urăște solurile calcaroase. Are nevoie de spatiu si multa lumina pentru a se dezvolta cum trebuie. Nu ii place sa fie transplantata si nici deranjata, de aceea este bine sa lasi un cerc cu diametrul de 3,6 m in jurul ei.

Daunatori si boli:

Puricii frunzelor – insectele adulte sunt de culoare maroniu-inchis, de 0,8 mm lungime. Traiesc in colonii, pe ramurile tinere, in apropierea solului. Ouale acestora eclozeaza in august – septembrie, iar puii sunt de culoare maro-deschis. Ierneaza in scoarta magnoliei. Puricii sug seva din frunze, lăsand in urma lor un lichid lipicios. La scurt timp, pe frunze apare un mucegai gri sau negricios care cuprinde intreaga frunza. Se combat cu ajutorul insecticidelor adecvate.

Gandacii japonezi – Magnolia grandiflora si alte specii care infloresc vara atrag acesti gandaci (1,3 cm). Adultii au culori stralucitoare, verde-metalic si aripi de culoarea cuprului. Ataca in perioada iunie-iulie, se hranesc cu petalele si staminele florilor. Marginile petalelor devin franjurate, iar florile capata o culoare maronie, curbandu-se.

Ofilirea – inghetul poate duce la ofilirea portiunilor din varful ramurilor. Cresterile ce au loc la finalul sezonului sunt cele mai sensibile. Ramurile uscate se taie pana la lemnul sanatos.

Cancerul european – nu este fatal pentru, dar deteriora aspectul magnoliei. Lemnul bolnav se taie şi se arde.

Uscarea trunchiului – ciuperca vinovata pentru aparitia acestei boli patrunde in trunchi prin  ranile de la suprafata acestuia (taieturi, zgaraieturi, etc.). Dacă arbustii atacati au mai multe tulpini, se pot taia cele bolnave, lasandu-se cele tinere si sanatoase. Partile putrezite din trunchi trebuie inlaturate.

Boala alba – apare uneori pe frunzele magnoliei dar numai la anumite varietati. Frunzele infectate par pudrate, acoperite de un strat fin de praf, albicios, asemanator bumbacului. Se inlatura frunzele afectate care se vor arde ulterior.

Mana frunzelor este o boala des intalnita la plantele de gradina, este cauzata de o ciuperca. Boala poate fi fatala, in special in cazul copacilor tineri. Identificare: formarea unei “panze” pe partea inferioara a frunzelor. Odata ce mana se raspandeste, frunzele devin mate in totalitate. Frunzele afectate de mana au tendinta sa se grupeze, formanand manunchiuri. Masuri: se taie toate ramurile afectate. Chiar si cand doar cateva frunze par sa fie afectate de mana, este important sa inlaturi intreaga ramura. ATENTIE!! aceste ramuri nu trebuie folosite la compost, pentru a nu permite raspandirea ciupercii daunatoare. Asigurati-va ca uneltele pe care le folosesti sunt curate, bine igienizate. Curatarea se realizeaza cu o solutie pe baza de clor (10%).

Verticilioza sau oflilirea verticiliana este cauzata de o ciuperca. Aceasta rezista cu ajutorul microsclerotilor aflati in sol care infesteaza orice copac plantat in zona afectata – inclusiv arborele de magnolie. Odata plantat in solul cu probleme, copacul va fi infestat cu verticilioza prin radacini sau prin crapaturile de la nivelul scoartei. Identificare: daca ramurile se usuca subit, ramurile mici nu se mai dezvolta in mod corespunzator, poti remarca prezenta unor ramurele uscate. Inainte de a se usca in totalitate, ramurile magnoliei pot prezenta decolorari – pot capata o culoare galbuie sau maronie, pe margini. Masuri: inlatura ramurile afectate si adauga fertilizant bogat in azot care poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii arborelui. In cazul in care magnolia este afectata serios, se recomanda indepartarea completa a copacului, cu tot cu radacinile acestuia. Pentru a proteja, pe viitor, o magnolie afectata de verticilioza sau pentru a feri noii copaci, planteaza in preajma lor copaci rezistenti, precum coniferele sau trestia.

Facebook